Alles gaat gewoon door

En daar is ie dan, de tweede coronagolf. De geplande feestjes worden weer afgezegd, de voetbaltrainingen gaan weer niet door en het wekelijkse uitje bij FC Emmen van de mannen wordt ook weer aan banden gelegd. Natuurlijk doen wij gewoon mee met het bestrijden van het coronavirus, maar ik snap best dat mensen er soms even geen zin meer in hebben. Toch hebben we het er maar gewoon mee te doen.

Alles+gaat+gewoon+door
© Jan Anninga

2020 zal voor veel mensen niet de boeken in gaan als een topjaar. Het is het jaar waarop de bruiloft niet doorging of dat ene feest waar je al zo lang naar had uitgekeken. Een jaar waarin je zo ineens je zwem- of middelbareschooldiploma krijgt zonder opa en oma of een prachtige galajurk. Een jaar waarin je erachter komt dat het toch wel gezellig is thuis met elkaar of dat je elkaar toch niet meer zoveel te vertellen hebt. Terug naar de basis: gezond zijn, familie om je heen en vermaak met sjoelen en ganzenbord. Een vakantie met de caravan in de regen (een beetje gechargeerd natuurlijk).

Als ik met collega-tuinders hier in het gebied praat over 2020, komen wij voorzichtig tot de conclusie dat het voor ons al met al met een sisser afloopt. We hebben slechte, maar daarentegen ook weer goede periodes gekend. Nu het teeltseizoen zo langzaamaan afloopt, durven we de balans op te maken dat we deze ronde weer hebben overleefd. Het is misschien te vroeg voor de jaarlijkse analyse, maar een beetje vertrouwen erin dat we met dit virus erbij ook geld kunnen verdienen, is fijn. Want dit virus is nog niet klaar met ons.

Creativiteit, veerkracht en in de basis een gezond bedrijf hebben, blijken nu essentieel. Wij zijn blij dat we de afgelopen goede jaren hebben gebruikt om ons bedrijf beter te maken en niet te veel grote investeringen hebben gedaan. Dat had ook zomaar gekund.

2020 zal voor veel mensen niet de boeken in gaan als een topjaar

Inge de Vries, komkommerteler in Erica

Corona is misschien wel het nieuwe normaal, want wat we ook willen stilzetten, het leven gaat gewoon door. Zolang er planten is de kas staan, blijven de komkommers komen, maar ook het onkruid en gras blijft gewoon doorgroeien. Dat de tuin in mei superstrak en netjes was, wil niets zeggen. Zelfs de rommel in de kasten thuis is gewoon weer terug. Mensen gaan dood en nieuw leven kondigt zich aan. Hoewel we onze verjaardagen massaal overslaan dit jaar, worden we toch een beetje ouder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer