Soms+zijn+de+verschillen+niet+zo+groot
Column
© Jan Anninga

Soms zijn de verschillen niet zo groot

Dat er in de wereld verschillende mensen zijn, is natuurlijk geen wereldschokkende ontdekking. Waar je werkt en/of leeft met mensen, loop je dagelijks tegen die verschillen aan.

Niet alleen cultuurverschillen, zoals een andere manier van feestvieren, andere tijden van eten en andere manieren van eten, maar ook in geloof en gedachtegang. Of het verschil in achtergrond, zoals arm en rijk, meer en minder onderwijs of de werklust: je hebt families waarbij hard werken in de genen zit en die liever niet te veel doen.

Als je op een camping staat, ervaar je hetzelfde: mensen met grote nieuwe caravans dan wel campers en dikke auto's en mensen op de fiets met een simpele tent. Avondmensen die tot laat nog borrelen of mensen die voor dag en dauw sportkleding aan hebben en al 20 kilometer hebben hardgelopen, voordat de winkel opengaat. Mensen die constant op pad zijn of mensen die de hele dag voor de caravan zitten.

Al deze verschillen maken de wereld mooi en lastig. Tijdens het werk merken we dat ook. Soms lopen de irritaties hoog op en wordt er even flink onrust gestookt. Uiteindelijk volgt na die onrustige tijd een periode van gedogen waarna het vertrek van mensen of de komst van nieuwe mensen de boel weer op scherp zet. De sociale controle op onze eigen camping – een plek waar ons personeel woont in twee-, vier- of zespersoonshuisjes – is erg groot.

De sociale controle op onze eigen camping – een plek waar ons personeel woont in twee-, vier- of zespersoonshuisjes – is erg groot

Inge de Vries, komkommerteler in Erica

Nu ik twee weken op een camping heb gestaan, weet ik weer hoe dat gaat. Alles van elkaar meekrijgen, mensen die zich ongevraagd bemoeien met jouw manier van leven en omgaan met de gewoontes en maniertjes van de verschillende mensen. Buiten het feit dat ik het prachtig vind dat wij landelijk wonen en veel ruimte en privacy hebben rondom huis, is het leven tussen mensen ook leuk en dynamisch. Het is fijn om een praatje met elkaar te maken en te merken dat mensen geïnteresseerd zijn in elkaar en elkaars manier van leven.

Dan kom je er ook achter dat de verschillen soms helemaal niet zo groot zijn. Als je op een snikhete dag met temperaturen die oplopen tot 40 graden op een camping zit, welke dan ook, willen we allemaal alleen maar airco, zwembad, schaduw en ijsjes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer