Rabobank: 'Medeverantwoordelijk voor problemen in landbouw'

De Rabobank noemt zich medeverantwoordelijk voor problemen in de landbouw, zoals hoge emissies en het verlies aan biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. Dat heeft directeur duurzaamheid Bas Rüter in een uitzending van televisieprogramma Zembla erkend.

Rabobank%3A+%27Medeverantwoordelijk+voor+problemen+in+landbouw%27
© Twan Wiermans

'De problemen zijn onderdeel van een systeem dat voedsel produceert waarvan we allemaal afhankelijk zijn. Dus het is een schuld voor de neveneffecten en het is ook mede-eigenaarschap van het belangrijke product dat uit de landbouw voortkomt. Wij zijn medeverantwoordelijk voor de problemen', aldus Rüter.Rüter wijst er ook op dat met de intensivering van de landbouw aan een belangrijke maatschappelijke vraag werd voldaan. Meer voeding voor meer mensen op de wereld. Tegelijkertijd zegt hij in de uitzending dat het hard nodig is om de landbouw- en voedingssysteem te verduurzamen.


Genuanceerde reactie

Rabobank kan zich overigens niet geheel herkennen in het totale plaatje dat in het televisieprogramma wordt geschetst, want de bank heeft een reactie gepubliceerd met meer nuance. Rabobank benadrukt dat er na de hongerwinter van 1944 is gestart met intensivering van de landbouw om hongersnood uit te bannen en geeft aan dat het agrarisch ondernemers na de oorlog heeft geholpen de landbouwproductie op een hoog niveau te krijgen, door het inzetten van financiële middelen, kennis en contacten.'Dat leidde tot een krachtige landbouwsector die niet alleen Nederland, maar ook West-Europa en landen daarbuiten voorzag van kwalitatief sterk en gezond voedsel, dat internationaal nog altijd veel waardering krijgt', stelt de bank. 'Inmiddels hebben we ook te maken met de keerzijde van dat succes. De bodem raakt uitgeput, biodiversiteit is verslechterd, de emissies zijn hoog. De landbouw moet verduurzamen om die ontwikkelingen om te buigen.'


Transitie

De Rabobank zegt zich medeverantwoordelijk te voelen voor de ontstane neveneffecten en wil boeren en tuinders helpen bij die transitie. Daarbij betreft het niet alleen agrarische ondernemers; de hele voedselketen is er volgens Rabobank bij gebaat om te werken aan en te investeren in duurzaam geproduceerd voedsel. De bank zegt daarin haar verantwoordelijkheid als belangrijke partner in de keten te nemen en investeert zelf ook om de sector te helpen verduurzamen.


Zo’n 85 procent van de Nederlandse boeren en tuinders is klant bij de Rabobank. De bank heeft in de Nederlandse landbouw rond de 26 miljard euro uitstaan.

LTO Nederland vindt de insteek van Zembla te kort door de bocht. De bodem is niet uitgeput, stelt de organisatie in een reactie op twittter. LTO denkt wel dat een aantal zaken beter moeten en die zijn met de herziening van het mestbeleid door het kabinet onder de aandacht gebracht.

Zembla wordt uitgezonden op donderdag 28 januari bij BNNVARA om 20.25 uur op NPO 2. Herhaling donderdag 4 februari om 09.30 uur op NPO 2.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer