Dorius+de+Heus%3A+%27Meer+weten+door+de+bekkenmaten+te+meten%27
Interview
© Pixabay

Dorius de Heus: 'Meer weten door de bekkenmaten te meten'

Dorius de Heus, vleesveehouder in het Gelderse Deil en bestuurslid van LTO-vakgroep Vleesveehouderij, laat binnenkort de bekkenmaten van zijn koeien meten. Hierdoor hoopt hij meer informatie te krijgen over het wel of niet natuurlijk kunnen afkalven van zijn veestapel. Via de fokkerij werkt hij hier nu al aan. Extra informatie is welkom.


Wat voor bedrijf heeft u?

'Alles bij elkaar heb ik honderd runderen. Kruisingen met Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont. Ook doe ik er wat Blonde d'Aquitaine bij. Zo heb ik nu een aangekochte stier tussen de koeien lopen, waarvan de moeder Belgisch Witblauw is en de vader een blonde.

Ik koop mijn stieren bij fokkers uit het project 'Bewust Natuurlijke Luxe'

Dorius de Heus, bestuurslid LTO-vakgroep Vleesveehouderij

'Ik koop mijn stieren bewust bij fokkers die al even bezig zijn met de bekkenmaten via het project 'Bewust Natuurlijk Luxe'. Daarmee leg ik alvast een basis richting ruimere bekkens. Overigens houd ik de vaarskalveren aan. De stiertjes gaan op een leeftijd van zeven maanden naar een andere roodvleesproducent.'


Waarom kiest u voor deze rassencombinatie?

'De combinatie met blonde maakt de dieren iets groter. Die extra hoogtemaat geeft gemakkelijkere natuurlijke geboorten. De kalveren die ter wereld komen, zijn rank en slank en groeien uit tot luxe dieren. Misschien niet de uiterste top in luxe. Ik vind dieren die als E worden geclassificeerd met deze bouw mooi. Iets groter en iets minder luxe is prima.


'Deze dieren hebben bij dag en nacht weidegang in de zomerperiode een goede levensduur. Dat vind ik belangrijk. Het is daarom mooi meegenomen.'


Doet u nu al iets met natuurlijke geboorten?

'Bij iedere geboorte komt de dierenarts. Dan kijken we samen of er een natuurlijke geboorte in zit. Dat heeft wel de voorkeur, maar het belangrijkste doel blijft een levend kalf. Van de veertig tot vijftig afkalvingen waren er vorig jaar twee zonder keizersnede. Wil ik naar meer natuurlijke geboorten toe, dan moet ik toch echt de bekkenmaten weten.'

Raadt u dit ook andere vleesveehouders aan?

'Iedereen die met dikbildieren fokt, zou dit moeten overwegen. Persoonlijk heb ik het gevoel dat we met elkaar op fokkerijgebied richting natuurlijke geboorten moeten. De maatschappij kijkt ook mee met de sector.'


Waar staat de fokkerij over tien jaar?

'Ik denk dat we dan genetisch gezien verder zijn, maar verwacht geen wonderen. Een kalf dat nu wordt geboren, geeft over twee jaar een nieuw kalf. Het kost tijd voordat het aantal keizersnedes aanzienlijk is gereduceerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer