Tussenkalftijd+heeft+nauwelijks+invloed+op+saldo
Nieuws
© Robin Britstra

Tussenkalftijd heeft nauwelijks invloed op saldo

De tussenkalftijd (TKT) heeft nagenoeg geen invloed op het saldo. Dat blijkt uit een analyse door Alfa Accountants op basis van de technische en financiële kengetallen van de melkveehouders die bij het bureau zijn aangesloten.

Voor de analyse zijn de veehouders verdeeld in twee groepen, namelijk de 25 procent laagste en 25 procent hoogste wat betreft de TKT. In de groep met de 25 procent laagste TKT is de gemiddelde TKT 389 dagen, bij de groep met de 25 procent hoogste bedraagt deze gemiddeld 447 dagen.

Bedrijven met een lage TKT realiseren een hogere post omzet en aanwas. Door de extra kalveren die geboren worden en het minder aankopen van vee, scoren de bedrijven met een lage TKT 60 cent per 100 kilo melk hoger. De TKT heeft overigens maar een geringe invloed op de levensduur van de koeien. Bij een lage TKT is de leeftijd vier maanden lager bij afvoer.


Voerkosten

De TKT heeft nauwelijks invloed op de totale voerkosten. De groep met de laagste TKT bespaart 32 cent per 100 kilo melk op krachtvoer en krachtvoervervangers. Daarentegen wordt er 38 cent per 100 kilo melk meer uitgegeven aan melkpoeder, mineralen en de aankoop van ruwvoer.

Bij een hoge TKT zijn de melkveekosten 17 cent per 100 kilo melk lager. De melkveekosten zijn opgebouwd uit veeverbetering, diergezondheidskosten, stro- en strooiselkosten en overige veekosten. Bedrijven met een hoge TKT besteden 27 cent per 100 kilo melk minder aan diergezondheid en strooiselkosten. Daarentegen besteden deze veehouders 11 cent per 100 kilo melk meer aan veeverbetering en overige veekosten.


Risico droogstand

Bij een kortere TKT heeft een koe vaker te maken met de risico's rondom de droogstand. Dit heeft betrekking op de risico's bij het afkalven en de opstart van een nieuwe lactatie, zoals bijvoorbeeld het risico op het krijgen van melkziekte.

Alfa Accountants adviseert om goed naar de eigen situatie en de capaciteit van de veestapel te kijken. Een lage TKT is alleen te behalen met een gezonde, vruchtbare veestapel. Voor bedrijven met melkkoeien die een hoge persistentie hebben, is het niet wenselijk om een lage TKT na te streven. De analyse van de cijfers toont in ieder geval aan dat de tussenkalftijd weinig tot geen effect heeft op het saldo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer