Europees Parlement start behandeling boer-tot-bordstrategie

Het Europees Parlement is begonnen met de parlementaire behandeling van de nieuwe boer-tot-bordstrategie van de Europese Commissie. Dat beleid en de nieuwe voedselveiligheidscriteria zijn essentieel onderdeel van de Green Deal van de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans.

Europees+Parlement+start+behandeling+boer%2Dtot%2Dbordstrategie
© Europese Unie

De reactie van het Europees Parlement werd maandag besproken in een gecombineerde zitting van de Landbouwcommissie (Agri) en de Milieucommissie (Emvi). Als opstarter van het debat fungeerde een ontwerpverslag van de twee corapporteurs: de Italiaanse christendemocraat Herbert Dorfmann en de Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).

De EU-fracties zullen de gepresenteerde tekst de komende weken bespreken en wijzigingsvoorstellen indienen. Het startdocument van de twee corapporteurs is daarmee hooguit een eerste aanzet. Tot nu toe trekken beide EP-commissies elk hun eigen pad, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat het parlement één standpunt inneemt.


Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

De Green Deal-gerelateerde boer-tot-bordstrategie en de nieuwe biodiversiteitsstrategieën zijn nauw verbonden met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat momenteel wordt hervormd. Dorfmann en Hazenkamp leggen 'een direct verband tussen gezonde mensen, gezonde samenlevingen en een gezonde planeet en een duurzamer, eerlijker en veerkrachtiger voedselsysteem'.

'Industriële veehouderij en het verbouwen van monoculturen, met intensief gebruik van chemische stoffen, zijn desastreus voor mensen, dieren en het milieu. We moeten af van grootschalige en intensieve voedselproductiemethoden', stellen de twee corapporteurs in hun gezamenlijke rapport. Ook zijn ze bezorgd over de opkomst van zoönotische ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer