NAJK+tevreden+met+steun+vanuit+Europees+Parlement+in+GLB
Nieuws
© Noordoost.nl-Alex J.de Haan

NAJK tevreden met steun vanuit Europees Parlement in GLB

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is tevreden met de aandacht voor jonge boeren in het akkoord dat het Europees Parlement vorige week bereikte over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Het Europees Parlement nam onder meer een amendement aan waarin minimaal 4 procent van het budget voor inkomenssteun naar jonge boeren gaat. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het huidige GLB. Samen met Ceja, de Europese belangenbehartiger voor jonge boeren, en de andere aangesloten leden, heeft NAJK de afgelopen twee jaar gelobbyd om de steun voor jonge boeren te vergroten.

NAJK is blij dat het parlement deze ambitie heeft uitgesproken, zegt Willem Voncken, dagelijks bestuurder met de portefeuille Internationaal. 'Het akkoord was gelukkig minder ambitieus dan de Europese Commissie had voorgesteld. Er blijft een flink deel naar de basisbetaling gaan en er is meer ruimte voor boeren in de ecoregelingen.'


Met het akkoord is volgens Voncken een realistischere deal gesloten. 'De ambities liggen hoog, maar zijn niet totaal onrealistisch te noemen.' NAJK maakt zich nog wel grote zorgen over het totale budget. Het nieuwe budget is lager dan voorheen.


Meer verwacht, minder budget

In het nieuwe GLB wordt meer van boeren verwacht, terwijl er minder budget beschikbaar is. 'Als er meer van boeren wordt verwacht, moet daar ook meer geld tegenover staan. Een boer kan niet groen doen als hij rood staat, is daarbij een veelgehoorde uitspraak', zegt de NAJK-portefeuillehouder.

Met het akkoord in het Europees Parlement is het nieuwe GLB voor de periode 2021-2027 nog niet voltooid. De lidstaten, vertegenwoordigd door de landbouwministers in de landbouwraad, kwamen vorige week ook tot overeenstemming over het toekomstige GLB. Het parlement, de Raad en de Europese Commissie moeten nu in een zogeheten triloog tot een gezamenlijk akkoord komen.

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer