Itali%C3%AB+wil+etiket+voor+%27eigen+vlees+eerst%27
Nieuws
© Nikolas Moya/Flickr

Italië wil etiket voor 'eigen vlees eerst'

Fabrikanten van vleeswaren moeten in Italië de oorsprong van producten gaan vermelden. Het land bindt daarmee de strijd aan tegen de invoer van buitenlandse hammen, salami en mortadella.

Voor de introductie van het nieuwe keurmerk maakt Italië gebruik van de verruimde EU-regelgeving over de geografische aanduidingen op etiketten. Daarmee wil het authentieke Italiaanse producten ondersteunen, zegt voorzitter Ettore Prandin van de Italiaanse boerenlobbygroep Coldiretti. Uit onderzoek blijkt dat 82 procent van de Italianen de voorkeur geeft aan producten van eigen bodem, om zo de economie en de lokale bedrijven te ondersteunen.


Italianen zijn dol op vleeswaren. Het land telt 5.000 varkenshouderijen, desondanks zijn drie op vier verkochte hammen daar van buitenlandse makelij. Tot op heden werd de afkomst van het vlees niet vermeld op het etiket van vleeswaren, voortaan moet zowel het geboorteland van het dier als de locatie van afmesten en slacht worden vermeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer