Vlaamse omroep beboet om antivlees-verhaal in soap

Een personage in de Vlaamse soapserie 'Familie', die een vurig pleidooi houdt voor veganisme en de bijbehorende voordelen voor het dierenwelzijn, levert de commerciële omroep een boete op van 25.000 euro.

Vlaamse+omroep+beboet+om+antivlees%2Dverhaal+in+soap
© pixabay

Dat onderdeel werd gesponsord door dierenwelzijnsorganisatie GAIA, blijkt uit de aftiteling. De serie 'Familie' is met dagelijks 800.000 kijkers populair, meldt Vilt.be. De omroep erkent dat de verhaallijn in de serie is gestopt, omdat sponsor GAIA hierom heeft gevraagd en dat deze organisatie VTM hiervoor ook heeft betaald.

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), een onafhankelijk toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, controleert of de Vlaamse media zich houdt aan de reclameregels. De VRM oordeelt dat deze overeenkomst een aantasting inhoudt van de verantwoordelijkheid en redactionele onafhankelijke van DPG Media, de eigenaar van VTM. Een boete van 25.000 euro is daarom opgelegd.


Bewuste redactionele keuze

Volgens de VRM bestond deze verhaallijn nog niet voordat GAIA sponsor werd van het programma en is de lijn onmiskenbaar het gevolg van een bewust redactionele keuze die gemaakt werd in het licht van het sluiten van een belangrijke sponsorovereenkomst.

Volgens Vilt.be snappen GAIA en DPG Media het probleem niet, er worden al langer programma's gesponsord. Beide partijen zochten naar nieuwe mogelijkheden om de GAIA-campagne onder de aandacht te brengen. VTM laat weten dat de omroep met 'Familie' vaak maatschappelijke en actuele thema's op de agenda wil zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer