Belgen+moeten+nog+20+tot+30+procent+aardappelen+rooien
Nieuws
© ZLTO, monique jansen

Belgen moeten nog 20 tot 30 procent aardappelen rooien

De aardappeloogst in België verloopt dit najaar moeizaam, meldt de Belgische onderzoeks- en adviesinstelling voor de aardappelteelt (PCA).

Het nog te rooien areaal bij onze zuiderburen wordt door PCA ingeschat op 20 tot 30 procent. Er zijn regio's waar alle aardappelen al vrijwel gerooid zijn, maar er zijn ook teeltgebieden waar nog veel moet gebeuren.

Vooral in de Belgische kustprovincies is de laatste periode veel water gevallen met neerslaghoeveelheden tot 120 millimeter vanaf begin oktober. In het binnenland is het een stuk droger, daar konden veel aardappeltelers de afgelopen twee weken nog wel het land op.


Geschikte momenten benutten

Vooruitkijkend meldt PCA dat in België vanaf volgende week voor een langere periode droger weer wordt voorspeld. De instelling adviseert de telers om de geschikte oogstmomenten optimaal te benutten. Percelen niet rooien is ondanks de lage marktprijzen volgens PCA geen optie vanwege vervolgproblemen met veel opslag en meer druk van bodemgebonden ziekteverwekkers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer