5 vragen over Europese miljoenen die Noord-Holland dreigt mis te lopen

Noord-Holland heeft hoge groene ambities. Een deel van die aspiraties wordt gefinancierd vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Maar voor een soepele overgang moeten wel nog wat plooien worden gladstreken. Zo dreigt de Noord-Hollandse landbouw vele miljoenen uit Brussel mis te lopen.

5+vragen+over+Europese+miljoenen+die+Noord%2DHolland+dreigt+mis+te+lopen
© Twan Wiermans

Wat is er aan de hand?

De huidige GLB-regelingen, zoals het derde plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) voor landbouw en natuur, zouden eind 2021 aflopen. Maar ze zijn met een jaar verlengd. Nu dreigt een gat te vallen, doordat in de provinciale begroting nog geen rekening is gehouden met een overbrugging. De nieuwe Europese regelingen gaan namelijk pas in per 2023.


Wat betekent dat voor de agrarische sector?

Dat de Noord-Hollandse landbouw vele miljoenen uit Brussel dreigt mis te lopen nu de regelingen niet goed zijn geïmplementeerd in de programma's, ook vanwege de noodzakelijke cofinanciering vanuit Haarlem. De lacune bij POP3 is deze zomer al opgemerkt door LTO Noord en politici, die openbaar maakten dat de financiële onderbouwing ontbrak in de langetermijnbegroting.


De GLB-gelden in Noord-Holland worden onder meer ingezet voor agrarische structuurverbetering, duurzamer water- en bodembeheer, de jonge boerenregeling en agrarisch natuurbeheer. Verantwoordelijk gedeputeerde Ilse Zaal van D66 heeft toegezegd te kijken of de cofinanciering voor POP-gelden in 2021 kan worden gerepareerd.


Vanwaar dan de onrust?

Omdat hetzelfde euvel aan de orde kwam bij de voortzetting van het agrarisch natuurbeheer, specifiek binnen het Natuurnetwerk Nederland. In de beleidsstukken over de beheervergoedingen wordt een einddatum gehanteerd van eind 2021. De nieuwe regeling gaat pas in vanaf 2023.


Wat zijn de gevolgen?

Dat een hiaat dreigt te ontstaan in 2022, waardoor geen beheervergoedingen meer kunnen worden uitgekeerd. Dit komt de natuurkwaliteit niet ten goede en stelt de motivatie van de beheerders op de proef. Zij moeten extra inspanningen doen, zonder dat daar een beloning tegenover staat. Reden voor de agrarische collectieven om aan de bel te trekken.

Intussen wordt in drie gebieden aan natuurpilots gewerkt om nieuwe beheersystematieken uit te proberen. Die zijn wel met een jaar verlengd.


Hoe nu verder?

Natuurgedeputeerde Esther Rommel van de VVD heeft toegezegd intern te waarborgen dat ook in Noord-Holland het agrarisch natuurbeheer in 2022 kan worden voortgezet met beheervergoedingen die vallen onder de huidige GLB-regeling. Hiervoor zal in december een voorstel worden behandeld door Gedeputeerde Staten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer