Voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer plotseling overleden

Voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer is maandag op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW bekendgemaakt. De Boer nam vier maanden geleden afscheid als voorzitter van deze organisatie.

Voormalig+werkgeversvoorman+Hans+de+Boer+plotseling+overleden
© ANP

De Boer was sinds 2014 voorzitter van de werkgeverskoepel. Hij vertrok in september 2020 bij VNO-NCW en droeg het stokje over aan Ingrid Thijssen. Die zou hem eigenlijk in het voorjaar al opvolgen, maar vanwege de coronacrisis bleef De Boer enkele maanden langer aan. Tussen 1997 en 2003 was De Boer voorman van MKB-Nederland, dat later zou samengaan met VNO-NCW. De Boer trok als werkgeversvoorman richting de politiek geregeld samen op met LTO Nederland.De besturen en de medewerkers van VNO-NCW en zusterorganisatie MKB-Nederland laten weten 'geschokt en vol verdriet over zijn plotselinge overlijden' te zijn. VNO-NCW wijst erop dat in De Boers tijd als voorzitter veel is bereikt. 'Alleen al in zijn laatste jaar als voorzitter kwamen er onder meer een pensioenakkoord, een akkoord over topvrouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers.' Daarnaast was De Boer nauw betrokken bij de totstandkoming van de steunmaatregelen rond de coronacrisis.

Rechtdoorzee

Thijssen noemt De Boer iemand 'die het hart zo ontzettend op de juiste plaats had zitten'. 'Hij was sociaal betrokken, rechtdoorzee, creatief en hij heeft zich jarenlang met een groot gevoel voor humor en enorme overgave ingezet voor het ondernemerschap in Nederland.' Ook voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland herinnert zich De Boer als 'een fantastische collega'. 'Een man zo energiek, vol humor, bruisend van ideeën en met nog zoveel plannen is er opeens niet meer. Wij gaan hem enorm missen.'

Directeur Cees Oudshoorn van VNO-NCW roemt de 'scherpe geest, intelligentie en ongedwongen stijl in de omgang' die van De Boer 'een geliefd voorzitter' maakten. 'Hans was een uniek mens, ontwapenend, oprecht en uitgesproken en zeer bij ons betrokken.'


Grote betekenis

Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland prijst de wijze van optreden van De Boer. 'Hans heeft grote betekenis gehad voor de welvaart van Nederland. Of het nu gaat om pensioenen of het coronasteunpakket. Hij had een authentieke manier van optreden, direct en met humor. Soms een tikkeltje bruusk, maar altijd met het oog op het bredere belang. Wij wensen zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en naasten heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.'

'Hans onderhield goede relaties met LTO Nederland', vult LTO-directeur Hans Van den Heuvel aan. 'De belangen van boeren en tuinders gingen hem aan het hart, waarbij hij bovendien vertelde dat hij anders ook niet meer thuis mocht komen omdat zijn vrouw een boerendochter is. Het tekende zijn humor en manier om mensen te binden.'


Onderscheiden

De Boer werd bij zijn afscheid benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote inzet voor ondernemers, zijn voortdurende inspanningen om Nederland internationaal op de kaart te zetten en de vele maatschappelijke nevenactiviteiten gedurende zijn leven, zoals het voorzitterschap van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer