Alleen voor grote bedrijven lijkt er toekomst

Hoe kleiner een landbouwbedrijf, hoe kleiner de kans is dat er een bedrijfsopvolger is. Daarmee zet de schaalvergroting in de landbouw de komende jaren door.

Alleen+voor+grote+bedrijven+lijkt+er+toekomst
© Thierry Schut

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over bedrijfsopvolging. Van de 27.000 landbouwbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder heeft slechts 41 procent een bedrijfsopvolger.


Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. 'Schaalvergroting is niet per definitie iets slechts', verklaart bestuurder Eke Folkerts. 'Er zijn mooie voorbeelden van bedrijven die hier bewust voor kiezen en dat prima managen. Maar als het een noodgedwongen keuze is, omdat het de enige manier is om het verdienmodel sluitend te krijgen, vinden wij dat zorgelijk.'


Consequenties

Van de zeer kleine bedrijven heeft slechts 18 procent een opvolger, van de grote bedrijven 70 procent. De snelle afname van het aantal landbouwbedrijven heeft volgens Folkerts consequenties voor de hele infrastructuur van de landbouw.

'Het geeft een domino-effect. Er zijn bijvoorbeeld steeds minder loonbedrijven', stelt Folkerts. 'Blijven de onderwijsinstellingen straks bestaan? Blijft er geld beschikbaar voor onderzoek?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer