Tytstjerksteradiel+wil+kleine+windmolens+toestaan
Nieuws
© Anjo de Haan

Tytstjerksteradiel wil kleine windmolens toestaan

Gemeente Tytsjerksteradiel wil kleine windmolens op boerenerven toestaan via het verlenen van een omgevingsvergunning. De gemeente is hiermee een van de eerste gemeenten in Friesland die hierover een besluit neemt.

De provincie Fryslân paste onlangs de Verordening Romte aan voor de bouw van kleine windmolens bij boeren. Om deze windmolens te vergunnen, moeten bestemmingsplannen van gemeenten worden aangepast.

Volgens gemeente Tytsjerksteradiel is het toestaan van kleine windmolens via een uitgebreide procedure voor het verlenen van een omgevingsvergunning een betere optie. De gemeenteraad moet hiervoor een 'verklaring van geen bedenkingen' afgeven. Dit is uiteindelijk een snellere en goedkopere vergunningsprocedure dan het wijzigen van het bestemmingsplan, geven burgemeester en wethouders aan.


Het nieuwe beleid biedt de agrarische bedrijven onder meer mogelijkheden om een rendabele bedrijfsinvestering te doen waardoor de energielasten dalen, geeft het gemeentebestuur aan.

Gemeente Tytsjerksteradiel heeft al eerder de mogelijkheden van kleine windturbines verkend, maar vanwege het provinciaal beleid hiervoor toentertijd geen ruimte gezien.

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer