Tweede Kamer stemt tegen handelsverdrag Mercosur

De Tweede Kamer heeft dinsdag het handelsverdrag Mercosur weggestemd. Een meerderheid steunde een motie van de PvdD tegen het akkoord van de Europese Unie met een aantal Latijns-Amerikaanse landen.

Tweede+Kamer+stemt+tegen+handelsverdrag+Mercosur
© Tony Tati

De motie van de PvdD werd bij indiening al breed gesteund door de oppositie. Kamerleden van GroenLinks, PVV, FvD, SP, Denk en de Groep Krol/Van Kooten-Arissen zetten er hun handtekening onder. Bij de stemming bleek ook regeringspartij CU niet met de Mercosur-deal in te stemmen.

Het kabinet moet nu aan de Europese Commissie laten weten dat Nederland de steun voor het Mercosur-verdrag intrekt. De onderhandelingen over deze deal met Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay hebben twintig jaar geduurd. De Europese Commissie werkt het momenteel juridisch verder uit.


Zorgen om boeren en regenwoud

Heet hangijzer voor de Tweede Kamer is dat de EU met dit handelsverdrag geen drukmiddel heeft om de Zuid-Amerikaanse landen te dwingen tot duurzame productiemethodes. Daardoor zijn er zorgen over de concurrentiepositie van de Europese boeren en de bescherming van milieu en het regenwoud in Zuid-Amerika. In het verdrag zijn daarover geen afdwingbare afspraken gemaakt.


Mercosur werd in 1991 opgericht voor de economisch samenwerking tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay. Aanvankelijk maakte ook Venezuela hier deel van uit, maar dat land werd in 2017 geschorst omdat de regering weigert democratische hervormingen door te voeren. Met in totaal 285 miljoen inwoners vormen de vier overgebleven landen de vierde interne markt, na de EU, de VS en Japan.


Ook CETA twijfelachtig

Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer stemde begin dit jaar nog in met het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA). Dat ligt nu in de Eerste Kamer. Het wordt voor handelsminister Sigrid Kaag heel moeilijk om daar een meerderheid achter het verdrag te krijgen.

Onlangs lanceerde ze samen met haar Franse collega een voorstel om importen voor de Europese markt aan duurzaamheidscriteria te laten voldoen. Dat plan maakt onderdeel uit van de voorstellen voor de Europese Green Deal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer