Hobbyschapenhouder mogelijk opnieuw slachtoffer wolf

Hobbyschapenhouder Henk Tiellemans uit Haren (gemeente Oss) is maandag mogelijk opnieuw slachtoffer geworden van een aanval door een wolf. Een van zijn schapen is daarbij gedood. Van het kadaver is DNA afgenomen, waarna moet blijken of het dier daadwerkelijk door een wolf is gedood.

Hobbyschapenhouder+mogelijk+opnieuw+slachtoffer+wolf
© Eigen foto

Eind november trof Tiellemans zeven gedode en ernstig verwonde dieren aan, die uiteindelijk zijn geëuthanaseerd. DNA-onderzoek heeft bevestigd dat het bij deze aanval om een wolf ging. De schapenhouder komt in aanmerking voor een schadevergoeding.

Het dier dat Tiellemans maandag dood in de wei in Lithoijen vond, was niet zoals de eerder gedode dieren in de nek gebeten, maar miste zijn kop en een voorpoot. Hoewel DNA-onderzoek moet uitwijzen of het opnieuw om een wolf gaat, kan de schapenhouder zich niet voorstellen dat het iets anders is geweest.


Zeldzame rassen

Na de aanval in november kwam Johan Mees langs. Hoewel de regiocoördinator Wolven in Brabant begrip toonde, wees hij Tiellemans erop dat de wolf een beschermde diersoort is. 'We zullen ermee moeten leren leven', kreeg de schapenhouder te horen. 'Dat vind ik de verkeerde volgorde. De wolf mag dan schaars zijn, ik heb ook zeer zeldzame schapenrassen rondlopen waarvan er maar een paar exemplaren zijn in Nederland.'

Hoeveel dieren moeten we nog offeren voor deze ene wolf?

Henk Tiellemans, hobbyschapenhouder in Haren

Tiellemans is zichtbaar gefrustreerd. 'Ik lig er nog niet wakker van, maar ik ben wel elke dag bezorgd of ik mijn schapen levend aan zal treffen. Het kan toch niet zo zijn dat we in ons land de wolf hoger plaatsen dan onze schapen? Hoeveel dieren moeten we nog offeren voor deze ene wolf?'


Geen oplossing

Schapenhouders wordt geadviseerd hun dieren indien mogelijk zoveel mogelijk binnen te houden. Er is een mogelijkheid om preventieve noodnetten in bruikleen te krijgen van provincie Noord-Brabant. Voor Tiellemans, die op meerdere plekken zijn schapen houdt, is dat geen oplossing. 'Al helemaal niet in deze tijd waarin mijn schapen op een veel grotere oppervlakte grazen om de wei niet kapot te lopen.'


Als uit DNA-onderzoek blijkt dat schapen zijn gedood door een wolf, komen schapenhouders in aanmerking voor een schadevergoeding. Voor sommige zeldzame rassen, zoals het Aziatisch vetstaartschaap, dat Tiellemans houdt, is de tegemoetkoming onvoldoende. 'Financieel, maar zeker ook hobbymatig. Ik houd ongeveer 75 ooien, waaronder een aantal unieke soorten. Als het zo doorgaat, weet ik niet of ik door kan gaan met mijn liefhebberij.'


Wolvenmeldpunt

Bij meldpunt BIJ12 zijn deze week meer meldingen binnengekomen, onder meer uit Waalre en Odoorn in Drenthe. In het Limburgse Afferden is ook een dood schaap aangetroffen, maar hiervan is nog niet officieel melding gemaakt.

Als er sprake is van (vermoedelijke) schade door een wolf aan landbouwhuisdieren, dan moet dit zo spoedig mogelijk worden gemeld. Dit kan bij BIJ12 op nummer (085) 4862222 of bij het Wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland. Schapenhouders die gebruik willen maken van preventieve noodnetten van de provincie, kunnen een mail sturen naar wolf@brabant.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer