Comfortabele huisvesting beren Klasse Ki

Toon van Stipdonk, Bart Beniers en Mark van Gaal staan bij de dikke laag strooisel waarop straks de ki-beren komen in het nieuwe spermawinstation van Klasse Ki.

Comfortabele+huisvesting+beren+Klasse+Ki
© Studio Van Assendelft

Van Stipdonk en Van Gaal zijn de oprichters van Klasse Ki, samen met de Engelse fokorganisatie Rattlerow Farms. Klasse Ki huurt de stal van de familie Beniers, die deze heeft laten bouwen. Beniers komt binnenkort niet meer in de ki-stal, maar houdt zich thuis bezig met de melkkoeien en legkippen.

De huisvesting van de beren is aan de nieuwste eisen aangepast. De dieren liggen straks op een 30 centimeter dik zaagselbed. Hitte of kou zal geen grip op ze krijgen. De verse lucht komt binnen via grondbuizen die onder de stal doorlopen. De grote inhoud van de stal doet daarbij een extra duit in het zakje.


Biosecurity

Biosecurity is erg belangrijk. Alle ingaande lucht passeert een virusfilter voordat deze de stal binnenkomt. Overdruk zorgt ervoor dat lucht niet op een andere manier naar binnen kan. Toegang tot het bedrijf is er alleen voor de medewerkers via een hygiënesluis. Materialen worden ontsmet.

Nieuwe beren komen met eigen hittebehandeld transport aan en gaan eerst in de introstal. Als ze bewezen ziektevrij zijn, gaan ze drie weken later naar de ki-stal. Vrij zijn van ziekten, en met name PRRS, is nodig omdat anders geen spermaexport meer is toegestaan vanaf april 2021. En export van sperma is naast de binnenlandse afzet van belang voor Klasse Ki. Export naar het verre buitenland tekent voor 30 procent de omzet van het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer