Kamervragen+over+afspoelingsmaatregelen
Nieuws
© Twan Wiermans

Kamervragen over afspoelingsmaatregelen

Tweede Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) hebben aan landbouwminister Carola Schouten vragen gesteld over de afspoelingsmaatregelen op akkerbouwpercelen. Ze willen weten of de sector wel bij de plannen is betrokken.

De vragen dienen ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling in de Kamer die nog deze maand plaatsvindt. Klopt het dat de inbreng van de sector niet is meegenomen bij het opstellen van maatregelen om afspoeling van percelen te voorkomen? Waarom kan een boer niet kiezen uit een palet aan maatregelen dat het beste past bij de bedrijfsvoering? Wat zijn de kosten?

Om afspoeling bij ruggenteelten te voorkomen, stelt Schouten voor om bijvoorbeeld geulen rond de percelen te graven of drempeltjes tussen de rijen te plaatsen. Met de voorstellen wordt gepoogd om de uit- en afspoeling van stikstof en fosfaat uit de landbouw te verminderen en daarmee de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te verbeteren.


Onwerkbaar

De maatregelen zijn zeer onpraktisch, stelt LTO. Voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw vindt de drempels in de praktijk onwerkbaar. 'Als pootgoedteler met een selectiekar continu over de drempels rijden, is echt geen pretje.'

Weer

 • Zaterdag
  4° / 0°
  60 %
 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
Meer weer