Vleestaks frustreert gezondheid en verduurzaming

Een Nederlandse vleestaks frustreert de volksgezondheid en verdere verduurzaming. Dat stelt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Vleestaks+frustreert+gezondheid+en+verduurzaming
© Jumbo

Verder maakt een vleestaks grote groep hoogwaardige voedingsmiddelen voor grote groepen consumenten minder bereikbaar. Dat leidt tot hogere maatschappelijke kosten rond de volksgezondheid.

Algemeen Secretaris Van der Kruijk van de COV wijst er op, dat het middel van een vleestaks ook het andere doel, de verdere verduurzaming van de vleesproductie, eerder frustreert dan bevordert.

Bewustere keuze

'Een nationale belasting op vlees zou tot doel hebben: het (verder) verbeteren van de volksgezondheid, het bevorderen van een bewustere keuze voor 'duurzame producten' en het stimuleren van een verdere verduurzaming van de productie.

Die breed onderschreven doelen zijn niet geholpen met een eenzijdige Nederlandse en administratief onuitvoerbare belasting op vlees en zuivel, integendeel', stelt Van der Kruijk.

Basisvoedingsmiddel

Vlees is een basisvoedingsmiddel met een hoge voedingswaarde. De dierlijke bouwstoffen (uit vlees en ook zuivel) bevatten belangrijke bouwstoffen voor het menselijk lichaam. Het vleesconsumptiepatroon is in Nederland gematigd en in lijn met de Schijf van Vijf.

Van der Kruijk: 'Het eenzijdig belasten van vlees heeft impact op ons eetpatroon, maar niet ten goede. De uitwerking zal zijn, dat consumenten gaan uitwijken naar goedkopere voeding met lagere voedingswaarden en dus met impact op de gezondheid en de maatschappelijke kosten daarvan.'

De maatregel betreft niet alleen vlees maar een grote groep dierlijke producten. De Algemeen Secretaris wijst erop, dat dit naast vers vlees ook gaat om vleeswaren, producten met vlees, kant-en-klaar maaltijden, out-of-home consumptie, maar ook zuivel, allerlei soorten snoep en veel andere producten. 'Hoe wil je dat fiscaal organiseren en effectief controleren? Niet te doen'.

Verduurzaming

Nederland is voorloper op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheidszorg en milieu, stelt de Algemeen Secretaris: 'Onze bedrijfstak is internationaal toonaangevend en een voorbeeld voor verdere verduurzaming. We halen de mondiale gemiddelden rond de milieudruk juist omlaag en de scores op gebied van dierenwelzijn juist omhoog.'

Volgens hem geeft het geen pas om de Nederlandse voorlopers-positie te miskennen, mondiale cijfers op ons land te plakken, deze bedrijfstak extra te belasten en daarmee op achterstand te zetten in het internationale speelveld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer