Klimaatdoelen Parijs realiseren met vleestaks

De Partij voor de Dieren (PvdD) roept het kabinet op een vleestaks in te voeren. Die zou nodig zijn om de gestelde klimaatdoelen van de top in Parijs te halen.

Klimaatdoelen+Parijs+realiseren+met+vleestaks
© Ilona Lesscher

De vleesproductie draagt in sterke mate bij aan de opwarming van de aarde. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg stelt daarom dat een hogere btw op vlees noodzakelijk is om de CO2-uitstoot zo te beperken dat de opwarming onder de 1,5 graad blijft.

Wereldwijd stoot de veehouderij 7.000.000.000.000 kilo broeikasgas uit, meldt Wassenberg.

Veeteelt

De Nederlandse regering probeert volgens Wassenberg onder de noemer van klimaatslimme landbouw 'dierenleed' te verbloemen. De makkelijkste en snelste klimaatwinst is in zijn ogen echter te boeken door minder dieren te houden in de veeteelt.

'Dat kan door in te zetten op een meer plantaardig voedselpatroon en een duurzame landbouw.'

Oproep

Wassenberg riep daarom namens de PvdD gisteren het kabinet op, tijdens het debat over de uitkomsten van de klimaattop in Parijs, een vleestaks in te voeren.

'Verhogen van de btw op producten die veel invloed hebben op het klimaat, zoals vlees en zuivel, zou een goede stap zijn in het verrekenen van de milieuschade in deze producten en in het verminderen van de consumptie van deze producten.'

Broeikaseffect

De productie van vlees belast het milieu en draagt bij aan het broeikaseffect, verzekert het Kamerlid. 'Wij kennen in Nederland het principe dat de vervuiler betaalt. Het zou logisch zijn om dat ook voor vlees op te laten gaan.'

Met een vleestaks sluit Nederland zich aan bij een land als Denemarken. 'De Deense regering overweegt ook om een vleestaks in te voeren, omdat zij vindt dat het onvoldoende is om consumenten enkel te verzoeken om minder vlees te eten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer