Vroeg voeren vleeskuikens helpt vooral in eerste weken

Vleeskuikens die direct na uitkomst kunnen eten of drinken, hebben een beter ontwikkelde darm en immuunsysteem en groeien beter. Onderzoek van innovatiemanager Maarten Hollemans van Coppens Diervoeding toont dat aan.

Vroeg+voeren+vleeskuikens+helpt+vooral+in+eerste+weken
© Coppens Diervoeding

Hoe heeft u het effect onderzocht?

'Mijn onderzoek heeft zich gericht op het effect van vroeg of laat voeren. Bij vroeg voeren hadden de kuikens die uit het ei kwamen, direct de beschikking over water en voer. Bij laat voeren duurde het 38 of 72 uur, voordat ze voer en water kregen. De hypothese was dat bij vroeg voeren de groei, darmontwikkeling en immuniteit beter waren dan bij lang wachten met voeren.'

Vroeg voeren heeft vooral de eerste weken een positief effect op de vleeskuikens

Maarten Hollemans, innovatiemanager bij Coppens Diervoeding

Komt dat uit het onderzoek naar voren?

'In de eerste week tot twee weken na het uitkomen zijn er inderdaad duidelijke verschillen. De kuikens die vroeg kunnen eten en drinken, hebben een betere immuniteit en darmontwikkeling. Bijvoorbeeld de darmvilli, de uitstulpingen van de darmwand, zijn groter. Dat betekent dat de kuikens hun voer waarschijnlijk beter kunnen verteren en opnemen. Ze groeien dan ook harder in het begin.'


Blijft dit verschil?

'Nee, het verschil ebt langzaam weg. De kuikens die 38 uur wachten, halen de achterstand sneller in dan kuikens die 72 uur geen beschikking hebben over voer en water. Maar ook die halen aan het einde van de groeiperiode hun achterstand gedeeltelijk in.'


Dat was niet helemaal verwacht?

'Niet helemaal. Wel is het zo dat een kuiken in de natuur ook niet direct eten krijgt. De hen gaat pas met de kuikens eten zoeken, als het laatste kuiken is geboren. Een kuiken heeft ook een flinke reserve in de dooierzak. Dat zorgt dat kuikens na uitkomst een lange periode zonder voer en water overleven, maar direct verstrekken van water en voer zorgt wel voor een versnelde ontwikkeling van het kuiken.'


Vroeg voeren is beter?

'Systemen die de kuikens vroeg van water en eten voorzien, hebben zeker zin. De kuikens starten makkelijker op. De darmontwikkeling en het immuunsysteem zijn de eerste twee weken verder ontwikkeld, al komen laat gevoerde kuikens uiteindelijk op hetzelfde niveau. Dat betekent dat vroeg gevoerde vleeskuikens in de eerste twee weken beter tegen een stootje kunnen.

'Vleeskuikenhouders die werken met een systeem waarmee vroeg water en voer wordt verstrekt, merken dan ook vaak op dat het in het begin gewoon gemakkelijker en soepeler loopt. Ze moeten wel goed afwegen welk systeem ze willen kiezen. Het moet namelijk bij je bedrijf en persoon passen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer