Vogelgriep in België van ander type

In de Belgische plaats Menen in West-Vlaanderen is op 26 november een vleeskuikenbedrijf getroffen door een uitbraak van vogelgriep. Het betreft een hoogpathogeen H5N5-type. Dat is dus een ander type dan momenteel in Nederland voor uitbraken zorgt.

Vogelgriep+in+Belgi%C3%AB+van+ander+type
© Twan Wiermans

Rond het bedrijf is een beschermingsgebied van 3 kilometer en een toezichtsgebied van 10 kilometer ingesteld. Alle vervoer van pluimvee, vogels en broedeieren is verboden. Verder geldt in heel België een verbod tot uitladen op de vleeskuikenbedrijven.

In België gold al een ophokplicht voor pluimvee vanwege de vondst van hoogpathogene vogelgriep in Nederland. Ook in België zelf zijn wilde vogels gevonden die besmet bleken met de H5N8-variant die ook in Nederland is gevonden.


Hoogpathogeen H5N5-type

De uitbraak op het vleeskuikenbedrijf in Menen betreft echter een hoogpathogeen H5N5-type. Dit type is in Nederland wel gevonden bij wilde vogels, maar niet op de besmette pluimveebedrijven.

Op het getroffen bedrijf waren nauwelijks klinische symptomen en abnormale sterfte. Daarmee rijst het vermoeden dat de besmetting komt vanuit wilde vogels. De FAVV, de Belgische evenknie van het RIVM, roept op om niet te aarzelen met het insturen van materiaal voor onderzoek. Een verhoogde waakzaamheid is nodig.
Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR )

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer