Agrarische+sector+kan+voordeel+halen+uit+energieopgave
Achtergrond
© Jan Anninga

Agrarische sector kan voordeel halen uit energieopgave

West-Nederland heeft het eerste deel van het proces voor de regionale energiestrategie doorlopen. Provincies halen de netten op. Ton van Schie, portefeuillehouder Energie van LTO Noord regio West, blikt terug op de eerste fase. 'Hoewel het vraagstuk complex is, blijf ik optimistisch over de goede afloop.'

Van Schie constateert wel verschillen. 'In de ene regio verloopt het gladjes, in de andere is er meer tumult. De meeste wethouders hebben zoveel mogelijk kennis geprobeerd te delen, maar raadsleden reageren soms toch verrast. Er is veel onbegrip en dat snap ik. Dit is een totaal nieuw proces.'

Vooral de felheid waarmee sommige politici op kansenkaarten en denkrichtingen reageren, hebben de regiobestuurder weleens bevreemd.


In het defensief

'Het gaat nog steeds om concepten en adviezen. Besluiten worden pas volgend jaar zomer genomen. Veel partijen schieten in het defensief, met te verwachten excuses als: niet in mijn achtertuin, onderzoek eerst kernenergie, hoe zit het met opslag van energie en wat doen we met besparingen?'

Besluiten nemen puur op basis van kostenefficiëntie is funest voor het landschap

Ton van Schie, portefeuillehouder Energie van LTO Noord regio West,

Zelf zegt Van Schie voortuitstrevender in de discussie te staan. 'Het heeft geen zin om alleen overal tegen te zijn. Uit sommige ontwikkelingen kunnen we als sector ook ons voordeel halen. Maar dan wel verstandig, met een goede volgordelijkheid. Eerst de daken en dan pas panelen op land. En integraal, dus niet na deze ingrijpende aanpak, weer allerlei nieuwe claims op het landbouwareaal leggen.'


Financiële impact

Recent overleg met onder andere de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en de netbeheerder legt volgens de regiobestuurder ook de financiële impact van de opgave bloot. 'Het buitengebied is minder goed bekabeld. Daar zijn dus grote extra investeringen nodig.'

Het vergt politieke durf om door te pakken en toch voor de maatschappelijk meest wenselijke oplossingen te gaan, beseft Van Schie. 'Besluiten nemen puur op basis van kostenefficiëntie is funest voor het landschap. Die realiteitszin moet er wel zijn. Want alleen op die manier blijft er draagvlak.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer