Duitse besmettezwijnenteller staat op 302

Er zijn in Duitsland tot en met 11 december 302 met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen gevonden. De inzet van speciaal getrainde honden is momenteel essentieel bij het zoekwerk.

Duitse+besmettezwijnenteller+staat+op+302
© Shutterstock

In de deelstaat Saksen blijft het aantal besmette zwijnen steken op vijftien. Wel is daar de risicozone uitgebreid om te voorkomen dat mogelijk besmette zwijnen zich verder landinwaarts kunnen verspreiden.

Er wordt vanuit gegaan dat alle vijftien besmette zwijnen uit Polen afkomstig zijn. Het hek op de grens met Polen is inmiddels klaar. Hekken rond de risicozone moeten voorkomen dat de al aanwezige zwijnen in het gebied landinwaarts trekken.


Kerngebied

In Brandenburg staat de teller op 287 met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen. De meeste besmette zwijnen, 185 in totaal, zijn gevonden in de regio Spree-Neisse met name in het eerste kerngebied. In het noordelijke besmette gebied in Märkisch Oderland is het aantal gestegen naar 93.

Bij het zoeken naar de kadavers zijn de zoektroepen met honden nu onontbeerlijk. Het zijn vooral nog slecht toegankelijke bos- en moerasgebieden waar moet worden gezocht naar besmette zwijnen. Tegelijk gaat de jacht op de wilde zwijnen in de witte zone en het eerste kerngebied door.


Besmettingen melden

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) roept iedereen op om een melding te doen wanneer men een wild zwijn spot. Dat geldt zowel voor levende als dode zwijnen. Melden kan via de website waarneming.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer