Brussel somber over slaagkans handelsverdrag met Britten

De kans dat er geen akkoord met de Britten kan worden bereikt over een handelsverdrag tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is groter dan dat dit wel gebeurt. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de EU-leiders volgens een hoge EU-functionaris op hun top in Brussel meegedeeld.

Brussel+somber+over+slaagkans+handelsverdrag+met+Britten
© Europese Commissie 2020

Von der Leyen deed verslag van haar werkdiner met de Britse premier Boris Johnson, woensdag in Brussel. De grote obstakels zijn niet uit de weg, heeft ze de 27 regeringsleiders verteld. Haar brexitbriefing zou volgens de ingewijde minder dan tien minuten hebben geduurd en werd door de leiders voor kennisgeving aangenomen.


De Britse premier Boris Johnson waarschuwd gisteren al dat er een 'grote kans' is dat onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een handelsverdrag mislukken. Bedrijven in het Verenigd Koninkrijk doen er daarom goed aan zich voor te bereiden op zo'n no-dealscenario, zei hij tegen Britse media.


Australisch model

'Ik denk dat we heel, heel duidelijk moeten zijn dat er een grote kans bestaat dat we tot een oplossing komen die lijkt op die tussen Australië en de EU', zei Johnson. De Conservatieve premier verwijst vaker naar een 'Australisch model' als hij een no-dealbrexit bedoelt, aangezien Australië geen handelsverdrag met de EU heeft.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost hebben vandaag hun pogingen om er toch nog uit te komen. Zondag moet dan een 'ferm besluit' worden genomen, heeft Johnson na het diner met Von der Leyen laten weten. De grootste struikelblokken zijn visserij, afspraken over eerlijke concurrentie tussen Britse en EU-bedrijven en het toezicht op de naleving van die afspraken.


Autonoom

Vooral over de Europese opstelling op het vlak van die laatste twee punten was Johnson kritisch. Als Londen zou instemmen met de Brusselse eisen, vreest hij dat het Verenigd Koninkrijk ook in de toekomst gedwongen blijft wetten van de Europese Unie te volgen. Zijn politieke belofte was juist dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit volledig autonoom van Brussel zou kunnen opereren.

Op 1 januari eindigt de overgangsfase na de brexit waarin de Britten nog grotendeels aan afspraken van de Europese Unie zijn gebonden. Als de EU en het Verenigd Koninkrijk voor die datum geen handelsverdrag hebben, valt de wederzijdse handel terug op de zeer ongunstige regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).


Extra ladingen

Bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren deze maand alvast extra veel ladingen, om wat druk weg te nemen in januari, meldt ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex. Voor ondernemers is het zeer onduidelijk hoe de export naar het Verenigd Koninkrijk in januari zal verlopen.

Het Verenigd Koninkrijk is vooral een belangrijke bestemming voor Nederlandse producenten van vlees, groenten, fruit, bloemen en planten. Ook landbouwmachines, onderhoudsproducten en schoonmaakmiddelen zijn belangrijke exportproducten richting de Britten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer