Bij no-dealbrexit liggen Europese noodplannen klaar

De Europese Commissie heeft een pakket noodmaatregelen gepubliceerd om het vervoer over de weg en via de lucht te beschermen in geval de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen Brussel en Londen mislukken.

Bij+no%2Ddealbrexit+liggen+Europese+noodplannen+klaar
© Europese Unie 2020

Per 1 januari worden dan verordeningen van kracht die luchtvaartdiensten, vrachtverkeer en passagiersvervoer voor zes maanden moeten garanderen. Dat is noodzakelijk, vindt de Europese Commissie, want per 1 januari zijn de Britten definitief uit de EU en vervallen alle EU-regels voor het Verenigd Koninkrijk. Als niet snel een handelsakkoord wordt bereikt, dreigt chaos bij de grenzen.


Onder meer Nederland had gevraagd om snelle publicatie van 'plan B', zodat vooral ondernemers weten waar ze aan toe zijn bij een no-dealscenario. De Brits markt is voor Nederlandse boeren en tuinders een grote afzetmarkt: de derde in grootte. De bruto exportwaarde van agrarische producten bedraagt jaarlijks ruim 8 miljard euro. Het gaat met name om (verwerkte) groenten en fruit, bloemen, bloembollen, bomen en planten, vleesproducten, kaas, eierproducten, bloembollen, suiker en veredelingsmateriaal.


Besluit op zondag

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak woensdagavond drie uur met de Britse premier Boris Johnson tijdens een werkdiner in Brussel over een uitweg uit de impasse. De verschillen blijven groot, constateerden ze, maar de onderhandelingsteams gaan toch weer aan de slag. Zondag moet dan 'een ferm besluit' worden genomen, liet Johnson na afloop weten.

'De onderhandelingen lopen nog. Maar het einde van de transitieperiode is heel dichtbij. Er is geen zekerheid of en wanneer er een overeenkomst wordt gevonden ', stelt Von der Leyen. 'Wij zijn verantwoordelijk om voorbereid te zijn op alle mogelijke gebeurtenissen.'

Eerder werden drie onderwerpen als obstakel genoemd: toegang tot de Britse visgronden, gelijk speelveld en tot slot toezicht op naleving van de afspraken. Met name de laatste twee punten blijken een heet hangijzer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer