Nog flinke meningsverschillen in brexitonderhandelingen

Er blijven nog steeds significante meningsverschillen in de brexitonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Daarbij draait het om de visserij, een gelijk speelveld voor bedrijven en de handhaving van regelgeving. Mogelijk komt er geen deal en worden onderhandelingen na 1 januari voortgezet.

Nog+flinke+meningsverschillen+in+brexitonderhandelingen
© Europese Unie 2020

Dat hebben de Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie gemeld in een gezamenlijke verklaring na telefonisch overleg. Volgens Johnson en Von der Leyen zijn de voorwaarden voor een definitieve handelsovereenkomst nog niet aanwezig. Er wordt nu aan de hoofdonderhandelaars gevraagd een overzicht te maken van de resterende meningsverschillen. Johnson gaat spoedig naar Brussel om verder te praten.

Ze spraken ongeveer twee uur over de slagingskans van verder overleg voor een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat er nauwelijks vooruitgang werd geboekt in het telefoongesprek en dat de meningsverschillen zelfs nog groter kunnen zijn geworden tussen beide partijen.


De onderhandelingen over een handelsakkoord zijn in een cruciale fase beland. Als er op 1 januari geen goedgekeurd akkoord ligt, loopt de overgangsfase af zonder deal. Dat betekent dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk met ingang van volgend jaar over en weer importheffingen op goederen zullen instellen.

Een bron bij de Britse regering zei tegen persbureau Reuters dat er een goede kans bestaat dat er helemaal geen deal zal worden bereikt. Sinds vrijdag is er geen vooruitgang geboekt in de brexitonderhandelingen, aldus de ingewijde. Donderdag komen de leiders van de Europese Unie bijeen in Brussel. De onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk staan hoog op de agenda.


Onderhandelingen na 1 januari

De Europese Commissie sluit de voortzetting van de onderhandelingen over een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk na 1 januari niet uit. Als Brussel en Londen niet voor 31 december een akkoord hebben kunnen bereiken en er een no-dealsituatie ontstaat, kan volgens een woordvoerder toch verder worden onderhandeld.

Volgens de commissiewoordvoerder zal het overleg tussen Von der Leyen en Johnson, die een dezer dagen naar Brussel komt, dienen om de vastzittende onderhandelingen te 'ontgrendelen'. Daarna worden ze voortgezet door hoofdonderhandelaar Michel Barnier (op de foto rechts) van de Europese Unie en zijn Britse evenknie David Frost (op de foto links), zegt de woordvoerder.

Johnson erkende dinsdagochtend dat de onderhandelingen kunnen stuklopen. 'Er kan een moment komen dat we moeten inzien dat het tijd is er een eind aan te maken', zei de Britse premier. 'Dat het nu eenmaal is zoals het is.' Frankrijk, dat meermaals heeft aangegeven niet te aarzelen een onwelgevallige uitkomst van de onderhandelingen te dwarsbomen, liet dinsdagochtend nog eens weten zijn vissers 'niet op te offeren'.


Obstakels

Onder andere Frankrijk zou de afgelopen dagen hebben geopperd dat de onderhandelingen maar na de jaarwisseling verder moeten gaan. Dan zouden de Britten voelen met welke obstakels ze te maken krijgen zonder goede afspraken met de Europese Unie en misschien inschikkelijker worden. Maar Nederland doet dat 'liever niet' en vindt dat voorlopig ook niet nodig, zei buitenlandminister Stef Blok maandag. Hij meent dat er nog tijd genoeg is om eruit te komen.

Als in het nieuwe jaar verder wordt onderhandeld, moet Barnier wel worden vervangen. Hij wordt op 9 januari 70 jaar en moet volgens de regels van de commissie met pensioen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer