Bosman Van Zaal bouwt twee vormen van verticale landbouw

Bosman Van Zaal uit Aalsmeer heeft twee verticale productiesystemen ontwikkeld. Het Noord-Hollandse bedrijf ziet toepassingsmogelijkheden voor deze productiemethode in gebouwen en speciale klimaatcontainers.

Bosman+Van+Zaal+bouwt+twee+vormen+van+verticale+landbouw
© Bosma Van Zaal

Vertical Farming is een van de oplossingen voor de problematiek van de groeiende vraag naar voeding. Een meerlagensysteem gebruikt namelijk minder oppervlakte, energie en water. En de productie vindt het hele jaar plaats, met als resultaat een grotere opbrengst. Volgens Arjan Kok van Bosman Van Zaal zien kwekers en investeerders steeds meer de voordelen van Vertical Farming.

Bosman Van Zaal is specialist in tuinbouwprojecten. Op dit moment werkt het bedrijf aan de verdere ontwikkeling van de verticale productiesystemen, die vooral gefocust is op datagerichte sturing. Het bedrijf heeft twee verschillende verticale productiesystemen ontwikkeld: in klimaatcontainers en in gebouwen.


Stedelijke omgeving

Bosman Van Zaal ontwikkelt en produceert verticale productiesystemen in bestaande en nieuwe gebouwen, veelal in stedelijke omgevingen, waarbij duurzaamheid, gemak en een hogere opbrengst voorop staan. De systemen worden gebruikt voor voedselproductie, opkweek van plantmateriaal uit zaad, stek of laboratorium en voor onderzoek, veelal om teeltcyclussen te versnellen.

De systemen bestaan vaak uit gesloten en geconditioneerde ruimten met meerdere teeltlagen, die onderdeel uitmaken van een compleet teeltsysteem in een kas. Het plantmateriaal uit de kas wordt op aluminium rolcontainers in de geconditioneerde ruimte geplaatst, waarin klimaat, licht en lucht volledig geoptimaliseerd zijn op basis van groeianalyses.

Wanneer het plantmateriaal de juiste grootte heeft bereikt, worden de plantjes door een transplanter in de teelttray geplaatst en teruggebracht naar de kas. Vervolgens worden de gebruikte containers automatisch gewassen en klaargemaakt voor hergebruik.


Klimaatcontainers

Bosman Van Zaal presenteerde enkele jaren geleden de Grow & Roll-klimaatcontainer als een van de componenten van hun verticale land- en tuinbouwsystemen. Een systeem, waarin klimaat, teeltsystemen, water, elektra en controle systemen een geïntegreerd geheel vormen.

De mobiele container met eerdere lagen fungeert als een gesloten laboratorium voor de efficiënte opkweek van zaden, stekken en gewassen. De laatste tijd heeft de mobiele container ook interesse van ondernemers die de compacte productieruimte voor voedselproductie willen gebruiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer