Klanten oogsten kruiden in kweekautomaten supermarkt

Studenten van Wageningen University & Research willen kweekautomaten voor kruiden in supermarkten plaatsen. Met een paar drukken op de knop kan een klant ter plekke zijn favoriete plantje oogsten.

Klanten+oogsten+kruiden+in+kweekautomaten+supermarkt
© Wageningen University en Research

De 2 meter hoge automaat geeft de klant de keuze uit vijfhonderd verse kruidenplanten verspreid over vier verdiepingen. Verse rozemarijn of basilicum uit een automaat halen, alsof het een blikje cola of een chocoladereep is.

Met hun FarmVent hebben de Wageningse masterstudenten Nikolaos Alfieris en Orestis Spirou het geschopt tot de finale van de 4TU Impact Challenge, een innovatiewedstrijd van de vier technische universiteiten op 19 november. Het Wageningse team ReShore is ook nog in de race.


Verticale landbouw

Verticale landbouw is niet nieuw. Willen producenten zoveel mogelijk planten kweken per vierkante meter, dan moeten ze de hoogte in. En dus zijn er al kwekerijen waar plantjes groeien in flats met meerdere verdiepingen.


Maar verticale landbouw in een winkel is wel nieuw, zeggen de 26-jarige Alfieris en 28-jarige Spirou, beiden masterstudent Biosystems Engineering. Hun stelling: op een verkooppunt live kweken en oogsten in een slimme kas is veel duurzamer.

De 2 meter hoge automaat geeft de klant de keuze uit kruidenplantjes verspreid over vier etages van elk 1 vierkante meter. Kruiden als basilicum, salie, munt en tijm hoeven niet meer te worden vervoerd van kweker naar distributiekantoor en winkel.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer