Zoektocht naar oorzaken grote verschillen bij verticale landbouw

Het teeltexperiment Fieldlab Vertical Farming laat in basilicum grote verschillen zien in onder meer lengte en kleur. De uitdaging is het vinden van de factoren die daarvoor verantwoordelijk zijn.

Zoektocht+naar+oorzaken+grote+verschillen+bij+verticale+landbouw
© Wageningen University en Research

Het Fieldlab Vertical Farming is ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen die actief zijn of actief willen worden in verticale landbouw. Daarvoor is het belangrijk om Vertical Farming-cellen goed te leren kennen en begrijpen. De functionaliteit van de cellen wordt nauwkeurig onderzocht met diverse sensoren, maar ook met gewassen.

Bij de eerste gewasproef binnen het Fieldlab is een cel in de nieuwe Vertical Farm van Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk vergeleken met een cel bij Delphy, ook in Bleiswijk. De proef is uitgevoerd met 'basilicum cv Edwina' op 13 centimeterpotten.


Lengte en kleur

De cellen zijn ingesteld met precies dezelfde licht- en klimaatinstellingen en er is volgens dezelfde recepten geteeld. Na vier weken waren er duidelijke verschillen te zien tussen de planten uit de verschillende cellen, onder meer in lengte en kleur.

Nu moeten de factoren nog worden gevonden die verantwoordelijk zijn voor deze verschillen. Daarvoor zal WUR de data die met de verschillende sensoren zijn verzameld nader analyseren.

Het onderzoek wordt vervolgd met nieuwe experimenten. Daarin zullen ook andere gewassen worden onderzocht. Verder zal het vergelijkend onderzoek worden uitgebreid met cellen van andere partners uit het Fieldlab Vertical Farming. Het experiment wordt mede mogelijk gemaakt door Efro Kansen voor West en de provincie Zuid-Holland.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer