Onderzoek naar verticale komkommerteelt

Onderzoek van Wageningen University en Research moet uitwijzen of de teelt van komkommer in combinatie met verticale landbouw kan zorgen voor een gelijkmatiger gewas.

Onderzoek+naar+verticale+komkommerteelt
© Wageningen University en Research

In de glastuinbouw is uniformiteit in het klimaat erg belangrijk om te komen tot een uniform gewas. Met name voor bijvoorbeeld opkweek van jonge planten is er behoefte aan jaarrond gelijkmatige teeltcondities: onder meer lichtintensiteit en –kwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid.

Dat gaat in sommige gevallen verder dan de sturingsmogelijkheden in een kas, maar kan wel gerealiseerd worden in een daglichtloze teeltcel. Dat kan in de vorm van verticale landbouw of een klimaatkamer. Een grote kostenpost in daglichtloze teeltsystemen is elektriciteit voor koeling en belichting.

De vraag is dan ook of er belicht kan worden op basis van het verloop van de elektriciteitsprijzen in plaats van een traditioneel dag/nachtritme en hoe dit de groei en ontwikkeling van het gewas beïnvloedt. Met andere woorden: hoe flexibel zijn de planten?


Lichtbehandelingen

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, zijn er in 2019 en 2020 in het kader van het door de Club van 100 gefinancierde project Daglichtloos Telen in twee klimaatkamers in Wageningen een aantal proeven gedaan. Daarbij zijn verschillende lichtbehandelingen toegepast. Deze behandelingen verschilden in momenten van belichting, waarbij niet of minder belicht werd tijdens de uren van de dag dat de elektriciteitsprijzen het hoogst zijn.

Er zijn proeven gedaan met tomaat en lisianthus, waarbij onderzoekers hebben laten zien dat deze gewassen vrij flexibel zijn, hoewel de reacties afhankelijk zijn van gewas en cultivar. Deze resultaten bieden nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van dynamische lichtregimes.


Komkommergewas

Dit principe gaan onderzoekers verder ontwikkelen in de nieuwe Vertical Farm faciliteit van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University en Research in Bleiswijk. De principes van een dynamisch belichtingsregime, waarbij niet belicht wordt in de dure uren, worden dan toegepast in een vruchtdragend komkommergewas. Daarmee gaan onderzoekers kijken in hoeverre de principes en resultaten, die ze hebben opgedaan in jonge planten, ook toepasbaar zijn in een hoog opgaand, generatief gewas.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer