Tomaten telen in stad heeft toekomst

Niet alleen tomaten, sla en komkommers kunnen in de stad of naast fabrieken verbouwd worden, ook de teelt van suikerbietenstek en pootaardappelen is daar binnenkort mogelijk.

Tomaten+telen+in+stad+heeft+toekomst
© -

Dat verwacht exportmanager John Meijer van glastuinbouwprojectenbedrijf Certhon. 'We moeten meer nadenken over efficiënte alternatieven voor het traditionele voedsel produceren, vooral ook omdat geschikte landbouwgrond bij dichtbevolkte gebieden schaars is.'

Verticale landbouw is noodzakelijk voor het voeden van wereldsteden.

'We moeten meer nadenken over efficiënte alternatieven voor het traditionele voedsel produceren, vooral ook omdat geschikte landbouwgrond bij dichtbevolkte gebieden schaars is.

'Verticaal telen, met gesloten teeltsystemen in lagen, gaat verder dan een glaskas op het dak. Het kan bijvoorbeeld in industriële gebouwen, bij distributiecentra of naast een verwerkende fabriek. De technieken om anders, efficiënter en veiliger te telen met jaarrond constante output is voorhanden.

We moeten meer nadenken over efficiënte alternatieven voor het traditionele voedsel produceren, vooral ook omdat geschikte landbouwgrond bij dichtbevolkte gebieden schaars is

John Meijer, exportmanager Certhon

'We staan denk ik aan de vooravond van een stroomversnelling hiervan. Je kunt de krant niet openslaan en het gaat over duurzame voedselproductie. Waar we vijf jaar geleden nog angstig waren of het telen van groentes als komkommers onder blauw of roze licht wel veilig is, is deze periode voorbij.'

Verticale landbouw kan economisch niet uit.

'Nu nog niet overal. Het kost veel geld om het te doen. Tomaten telen op 300 honderd meter hoogte is mogelijk, maar de tomaten naar beneden halen, de logistiek, is nu nog een heel tijdrovende en dure operatie.

'Voor een afgelegen stad kan het rendabel zijn om jaarrond verse producten aan het afzetgebied in de stad te kunnen leveren vanuit de eigen regio.

'Ook scheelt het weer gewasbeschermingsmiddelen voor een schoner product, omdat je niet hoeft te spuiten tegen plagen. Bovendien is er minder personeel nodig door de verdere robotisering. Met één of twee mensen kun je al een bedrijf draaiende houden.'

Met verticale landbouw- en tuinbouw ben je niet meer zichtbaar voor de consument.

'Dat denk ik niet. Verticaal boeren is juist een oplossing waarin land- en tuinbouw zichtbaar wordt voor consumenten, omdat het dicht bij de consument, in en rond de stad wordt geteeld. Het is een vorm van stadslandbouw. Mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt, het is marketing uit eigen stad.

'In Berlijn telen we al enkele jaren tomaten en sla in een klein kasje op het terrein van een voormalige bierbrouwerij midden in de stad, gecombineerd met visteelt. De afvalstoffen van de vissen gebruiken we als grondstoffen voor het telen van de groente. Hier zit een goed verdienmodel achter.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer