ZuivelNL+gaat+bezuinigen%2C+contributie+blijft+gelijk
Nieuws
© VidiPhoto

ZuivelNL gaat bezuinigen, contributie blijft gelijk

ZuivelNL heeft voor volgend jaar 8,7 miljoen euro te besteden. Dit is een verlaging van rond de 3 miljoen euro ten opzichte van de verwachte uitgaven in 2020. De bezuinigingen moeten er voor zorgen dat ZuivelNL zijn taken goed kan blijven uitvoeren.

De begroting voor 2021 werd woensdag 9 december goedgekeurd door de Algemene Vergadering van ZuivelNL. In de begroting is rekening gehouden met nieuwe accountancyregels voor non-profit organisaties en de voorziene uitputting van de reserves.

Bij de start van ZuivelNL is namelijk afgesproken dat geleidelijk ingeteerd zou worden op de reserves. Het eigen vermogen is in de afgelopen jaren afgenomen, terwijl de contributie gelijk bleef. Het op een gezond peil brengen van de reserve is noodzakelijk, vandaar de bezuinigingen.


Geen hogere contributie

Het bestuur van ZuivelNL, samengesteld uit vertegenwoordigers van NZO, LTO en NMV, wil echter ook nu niet tornen aan het huidige contributieniveau. Melkveehouders betalen volgend jaar nog steeds 0,05 euro per 100 kilo melk, zuivelondernemingen betalen 0,02 euro per verwerkte 100 kilo melk.

De focus van het nieuwe budget ligt op de kernthema's Voedselveiligheid, Diergezondheid, Duurzaamheid, Onderzoek & Innovatie, Data en Export. Volgens directeur Roald van Noort heeft de bezuiniging geen impact op al in gang gezette projecten. Wel zullen er minder nieuwe projecten worden aangenomen al hoopt Van Noort dat er na 2021 weer meer ruimte komt voor nieuwe activiteiten.

Het bestuur van ZuivelNL stellen dat de financiering en de uitvoering van activiteiten een gezamenlijk belang en meerwaarde voor melkveehouders en zuivelondernemingen moeten hebben en kennis en innnovatie moeten stimuleren. Dat laatste moet dan bij voorkeur in samenwerking met co-financiers gebeuren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer