Schoner+water+voor+Britse+teler+met+100+hectare+zachtfruit
Nieuws
© HPNow

Schoner water voor Britse teler met 100 hectare zachtfruit

Een Britse teler met 100 hectare zachtfruit gebruikt druppelirrigatie uit boorgaten. Het schone irrigatiewater zorgt voor een gezonder gewas.

East Seaton Farm is een Schotse zachtfruitteler met meer dan 100 hectare onder beheer. Het familiebedrijf is opgericht in 1991 en levert aan grote supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. East Seaton Farm teelt blauwe bessen en aardbeien op substraat.

Water voor de druppelirrigatie komt uit boorgaten in de buurt. Dat water is toegankelijk en duurzaam, maar kan ook voor uitdagingen zorgen. Om die het hoofd te bieden, nam de teler het bedrijf HPNow in de arm.


Ongelijkmatige watergift

Het irrigatiewater gaat van de boorgaten naar opslagtanks, waarvandaan het naar de verdeelunit gaat. De teler zag steeds opnieuw een slijmerige, witte substantie ontstaan in de leidingen, opslagtanks en het irrigatiesysteem, waardoor druppelaars werden geblokkeerd. Dat leidde tot een ongelijkmatige watergift. Daarbij zag de teler dat zijn gewas ijzertekort had, hoewel hij gebruik maakt van ijzerhoudende meststoffen.

East Seaton vroeg HPNow te helpen bij het bestrijden van de negatieve invloed die dit had op de gelijkmatigheid van de watergift, systeemonderhoudskosten, gewasopbrengst en plantgezondheid.

Analyse door HPNow toonde hoge concentraties ijzer aan in de witte substantie, wat erop wijst dat de witte stof ijzer opnam dat bedoeld was voor de planten. Vandaar het ijzertekort in het gewas. Navraag bij plantgezondheidsdeskundigen leerde dat ijzer-oxiderende bacteriën de witte substantie veroorzaakten.

Periodieke shocktherapie

HPNow adviseerde een combinatie van periodieke shocktherapie in de hoofdleidingen, met een continue dosis in de zijleidingen gedurende alle irrigatiecycli. HPnow-distributeur Penny UK installeerde twee HPGen A2000 Peroxide UltraPureTM-systemen op het teeltbedrijf om de witte substantie in het water onder controle te krijgen, wat binnen enkele weken tot positieve resultaten leidde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer