PFAS in compost raakt mogelijk certificering

Een nieuw beoogde kabinetsnorm voor PFAS in landbouw- en natuurgrond kan bewerkelijk uitpakken voor boeren en tuinders die compost gebruiken. Extra certificeringseisen liggen op de loer.

PFAS+in+compost+raakt+mogelijk+certificering
© Persbureau Noordoost

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen aanwezig zijn in compost. Wanneer die grond wordt gebruikt, kunnen deze niet-afbreekbare chemische stoffen worden opgenomen door planten en zich uiteindelijk ophopen in het menselijk lichaam. Reden voor het kabinet om op 1 december met een nieuwe norm te komen.

Claude van Dongen, portefeuillehouder Bodem- en waterkwaliteit bij LTO Nederland, lijkt het logisch dat PFAS ook in de compostcertificering wordt opgenomen. 'Omdat compost gevoelig lijkt voor PFAS-stapeling.' Maar pas als er door het kabinet een nieuwe veilige landelijke norm voor landbouw- en natuurgrond kan worden ingesteld. 'Nu al paniek veroorzaken lijkt mij niet wijs.'

Keukenafval

Eerder dit jaar waarschuwden wetenschappers al dat PFAS vrijkomt bij het verteren van biologisch afbreekbare voedselverpakkingen tot compost. Dit omdat ze vaak PFAS bevatten om water en olie af te stoten. Deze persistente chemicaliën lekken uit de verpakking en komen vervolgens via het keukenafval in compost terecht.

Dat PFAS-stapeling als gevolg hiervan geen fictie is, bewijst een recent Amerikaans onderzoek. De wetenschappers maten PFAS gevormd door microbiële afbraak in compost van tien bedrijven. Zeven bedrijven accepteerden composteerbare verpakkingen en drie niet.

Hoge concentraties

In de mix met verpakkingen werden concentraties PFAS gemeten van 29 tot 76 microgram per kilo. De verpakkingsloze compost bevatte minder dan 8 microgram PFAS per kilo. Afvalvermindering enerzijds kan onbedoelde gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid anderzijds, luidde de conclusie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer