OCAP+tevreden+over+reactie+minister+Kamp
Nieuws
© Roel Dijkstra

OCAP tevreden over reactie minister Kamp

De antwoorden van minister Henk Kamp van Economische Zaken over de problemen met de CO2-levering in de glastuinbouw sluiten aan bij de plannen van de tuinbouwsector, de afvalbedrijven en OCAP.

Dit stelt OCAP in een persbericht als reactie op de antwoorden van Kamp na Kamervragen van CDA en VVD over de CO2-voorziening voor de glastuinbouw.

De minister stelt dat de overheid geen rol heeft bij de feitelijke levering van CO2 aan de tuinbouw en de actuele problemen die daarmee deze zomer ontstonden na de brand bij Shell Pernis. OCAP, als beheerder van het CO2-netwerk naar de glastuinbouwgebieden, geeft hem hierin gelijk.

Belangrijker vindt OCAP dat Kamp in zijn antwoord aangeeft dat er een rol kan zijn voor de overheid in de structurele oplossing van de CO2-voorziening en dus het terugdringen van het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot van de tuinbouwsector.

Concreet plan

OCAP heeft eind 2016 met LTO Noord Glaskracht en andere partijen een concreet plan bij de overheid voorgelegd om bij een afvalenergiecentrale CO2 te gaan afvangen en tegelijkertijd CO2 onder de Noordzee te bufferen. Daarmee komt de leveringszekerheid voor de tuinbouw op 100 procent.

Dan heeft de sector meer mogelijkheden om over te schakelen op duurzame energie en dus enorme hoeveelheden CO2-uitstoot voorkomen. Dit project past volgens OCAP volledig in de contouren van de door de minister in zijn reactie genoemde Green Deal.

Overheidsbijdrage

De betrokken partijen blijven er bij de overheid op aandringen om het CO2-plan voor de tuinbouwsector financieel te steunen. OCAP wijst erop dat de overheidsbijdrage per bespaarde hoeveelheid CO2 relatief laag is ten opzichte van andere CO2-maatregelen. Als de financiering voor elkaar is, kan het hele CO2-systeem al in 2020 operationeel zijn, voorspelt OCAP.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer