Andre Arfman voorzitter van De Marke

Andre Arfman, die onlangs afzwaaide als NAJK-voorzitter, trekt per 1 december de kar bij Agro-innovatiecentrum De Marke. Officieel is hij per die datum voorzitter van Coöperatie De Marke, de organisatie die het Agro-innovatiecentrum gaat exploiteren.

Andre+Arfman+voorzitter+van+De+Marke
© eigen foto de marke/najk

De 36-jarige Arfman uit Vorden moet de coöperatie in oprichting neerzetten, laten draaien en zorgen voor voldoende leden. 'In 2021 willen we daar een behoorlijke stap in hebben gezet. Verder wil ik dat de coöperatie meerwaarde biedt voor onze leden en dat het lidmaatschap ook daadwerkelijk wat gaat brengen. Ik hoop dat er over vijf jaar een organisatie staat met enthousiaste leden en dat we een organisatie van betekenis zijn, waar ook vanuit beleidsbepalers naar wordt gekeken.’

Arfman, die ook melkveehouder is, merkt dat er veel op de agrarische sector afkomt. 'Als sector moet je een manier zoeken hoe je daarmee omgaat en daar zoveel mogelijk zelf invulling aan proberen te geven. Dat spreekt me ook zo aan bij Agro-innovatiecentrum De Marke. Wij moeten er, als boeren in de oostelijke regio, samen de schouders onder zetten. Ik ben er voorstander van zelf het roer in handen te houden', laat Arfman weten.


Toekomst veiligstellen

Met de coöperatie willen de veehouders de toekomst van het landbouwkundig praktijkonderzoek veiligstellen. 'Of het lastig is, moet blijken. 5.000 euro inleggeld is voor boeren best een redelijk bedrag, maar het is een belegging die zijn waarde behoud. Boeren en bedrijven maken het zo mede mogelijk dat Coöperatie De Marke het proefbedrijf kan overnemen', legt Arfman uit.

'Ongeacht hoeveel mensen bijdragen, 51 procent van de zeggenschap blijft bij de boeren. Leden-melkveehouders beslissen dus op welk onderzoek we ons richten. Onderzoek vraaggestuurd vanuit de leden, maar ook onafhankelijk en transparant, daar hecht ik aan en daar wil ik me voor inzetten’, aldus de Gelderse melkveehouder.


Uitdagingen

‘Het is belangrijk zelf aan de slag te gaan met praktijkvraagstukken. Er liggen uitdagingen op het gebied van stikstof, biodiversiteit, water en klimaat. Hoe ga je bijvoorbeeld uitspoeling van nutriënten tegen? Of hoe ga je om met droogte?'

Bij De Marke wordt volgens Arfman vooral gekeken naar hoe het wel kan en niet naar hoe het niet kan. 'Of naar hoe het beter kan en of er winst is te behalen. Bijvoorbeeld via management, innovatie of nieuwe technieken. Om te weten of een bepaalde maatregel of verandering gevolgen heeft, moet er een plek zijn waar je kunt experimenteren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer