Proefboerderij+De+Marke+vraagt+gemeenten+om+geld
Nieuws
© David Hilberink

Proefboerderij De Marke vraagt gemeenten om geld

Proefbedrijf De Marke in het Gelderse Hengelo heeft de Achterhoekse gemeenten gevraagd bij te dragen aan de nog op te richten coöperatie. De vijf gemeenten zouden in totaal 100.000 euro kunnen inbrengen.

De Marke gaat als proefbedrijf voor kringlooplandbouw op de zandgronden zelfstandig verder, los van moederorganisatie Wageningen University & Research (WUR). Daarvoor wordt een coöperatie opgericht waar boeren lid van kunnen worden. Het proefbedrijf voor de veenweiden in Zegveld heeft eerder een soortgelijke ontwikkeling doorgemaakt.

Ook maatschappelijke organisaties, overheden en burgers kunnen deelnemen in de coöperatie. Aan de Achterhoekse gemeenten is gevraagd of ze willen participeren voor ieder een aandeel van 20.000 euro. Het college van B&W van Berkelland stelt de gemeenteraad nu voor om dit bedrag in te tekenen.


Gezonde sector

Berkelland heeft als grote plattelandsgemeente met zo'n zevenhoderd agrarische bedrijven alle belang bij een gezonde landbouwsector, redeneert de gemeente. 'Deelname aan een coöperatie is voor ons geen kerntaak, maar voor De Marke maken we een uitzondering', schrijft het college van B& W in het voorstel aan de gemeenteraad.

De doelstellingen van het proefcentrum sluiten volgens het college goed aan bij het streven naar een vitaal en leefbaar platteland. 'Hiervoor is kennis nodig die we via De Marke kunnen krijgen.'


Knellende duurzaamheidsvraagstukken

Volgens Berkelland is het belangrijk om de proefboerderij juist in deze regio te houden. 'De Marke is het laatste melkveeproefbedrijf in Nederland op zandgrond, de grondsoort waar de duurzaamheidsvraagstukken het meest knellend zijn.

Vooral in de stikstofdiscussie zijn cijfers en metingen in de praktijk onontbeerlijk', schrijft het college van B& W aan de gemeenteraad. Die besluit in september over het voorstel. De initiatiefnemers willen met een bedrag van 2 miljoen euro aan de slag om het melkveeproefbedrijf te vernieuwen en onderzoek en praktijkgerichte experimenten te starten.


Sleutelpartner

Volgens mede-initiatiefnemer Carel de Vries van de coöperatie wordt ook de WUR lid van de coöperatie De Marke en blijft zo een sleutelpartner. 'De WUR vindt het zelf ook heel belangrijk om zo bij de regio betrokken te blijven. Ooit waren proefboerderijen van verenigingen van boeren. Dus eigenlijk is het een beweging terug.'

Jaarlijks bezoeken ongeveer vierduizend mensen De Marke. Het bedrijf produceert ongeveer 700.000 kilo melk met tachtig melkkoeien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer