WUR en Plantum maken plantenveredeling beter toegankelijk

Wageningen University & Research en brancheorganisatie Plantum maken onderzoeksresultaten over plantenveredeling beter bereikbaar voor mkb-bedrijven.

WUR+en+Plantum+maken+plantenveredeling+beter+toegankelijk
© Wageningen University en Research

De meeste professionele veredelingsbedrijven in Nederland behoren tot het midden- en kleinbedrijf (mkb). Deze mkb-bedrijven participeren verhoudingsgewijs minder vaak in de Topsectorprojecten, waarbij Wageningen University & Research (WUR) en plantenverdelingsbedrijven samen onderzoek uitvoeren.

Om de nieuwe inzichten die uit deze onderzoeken voortkomen, beter toegankelijk te maken voor mkb-bedrijven, starten WUR en Plantum het project 'Sowing Seeds of Knowledge'. De eerste stap in dit project is een online-enquête om zo beter zicht te krijgen op de kennisbehoefte onder deze veredelingsbedrijven.


Nederland is hotspot

Nederland is een wereldwijde hotspot voor zowel de plantenveredeling als voor wetenschappelijk onderzoek aan planten. Veel toonaangevende plantenveredelingsbedrijven hebben hun hoofdvestiging of een belangrijke vestiging voor onderzoek en ontwikkeling in Nederland.


De WUR staat op de eerste plaats in de wereldwijde ranglijst voor het vakgebied landbouwwetenschappen. Deze bedrijven en onderzoekers voeren samen onderzoek uit in Topsectorprojecten die deels door de overheid, deels door het bedrijfsleven worden gefinancierd.


Nieuwe inzichten

Circa 90 procent van de tweehonderd professionele veredelingsbedrijven in Nederland behoort tot het mkb. Om deze bedrijven te stimuleren om aan de slag te gaan met nieuwe inzichten uit het Topsectorenonderzoek, starten Plantum en het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Breeding een Kennis op Maat-project.

De Kennis op Maat-regeling van de Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agrifood, die eerder dit jaar is geïntroduceerd, is bedoeld om kennis uit onderzoek te vertalen naar de behoeften van het mkb en zo bij te dragen aan meer duurzame landbouwpraktijken.


Ontwikkelingen razendsnel

'De technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen in de plantenveredeling gaan razendsnel. Het is van groot belang dat ook het mkb, dat vaak snel kan reageren op nieuwe ontwikkelingen, hiervan kan profiteren', zegt directeur Niels Louwaars van Plantum.

Volgens WUR-manager René Smulders helpt het project bedrijven om versneld nieuwe plantenrassen te ontwikkelen die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het kabinet voor landbouw, water en voedsel. 'Op termijn verwacht ik dat naast het mkb weefselkweekbedrijven, opkweekbedrijven en andere spelers in de productieketen gaan profiteren van dit project.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer