Landbouweconoom+Krijn+Poppe+koninklijk+onderscheiden
Nieuws
© Pim Mul

Landbouweconoom Krijn Poppe koninklijk onderscheiden

Landbouweconoom Krijn Poppe is woensdag benoemt tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor het agro- en fooddomein. Poppe kreeg de onderscheiding bij zijn afscheid van Wageningen University & Research. Hij gaat met pensioen.

De afscheidsbijeenkomst van Poppe, en van zijn collega Ruerd Ruben, vond online plaats in de vorm van een serie webinars over wereldwijde voedselkwesties. Poppe kreeg de versierselen in zijn eigen studeerkamer opgespeld door zijn vrouw, nadat hij door burgemeester Han Weber van gemeente Zuidplas was toegesproken.


Weber noemde de invloed die Poppe heeft gehad op de op beleidsinvulling in het agro- en fooddomein in Nederland en Europa aanzienlijk. Poppe bouwde vanaf 1980 een nationaal en internationaal netwerk op waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan de internationale reputatie van Wageningen University & Research. Daarnaast vervulde hij allerlei nevenfuncties en zette hij mede de European Association of Agricultural Economists op.


Duurzame agrosector

Poppe heeft veel invloed gehad op de beleidsontwikkeling naar een duurzamere agrosector op zowel milieu- als op economische gebied in Nederland en Europa. De inzichten en kennis die hij actief inbracht in Nederlands en Europees beleid en het bedrijfsleven, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van relevante economische en systeemtechnische kennis en toepassingen in regionaal en nationaal beleid. Mede hierdoor is Nederland nog steeds een voorloper op gebied van monitoring en beleidsonderzoek in het agrodomein.Daarnaast is Poppe als wetenschappelijk adviseur voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor Wageningen een boegbeeld geweest naar beleid, sectoren en onderzoek. De decorandus zette door zijn prestaties de universiteit nationaal en internationaal op de kaart en maakte ontwikkelingen in de sector mogelijk. Sinds 2016 is hij raadslid voor de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur en lid van adviescommissies over ontwikkeling van de agrarische sector in Nederland en in regio's.


Bijzondere verdiensten

Officier in de Orde van Oranje-Nassau is de vierde graad in de orde die in totaal zes ordes kent. Personen die worden benoemd tot officier, hebben met hun bijzondere verdiensten vaak een landelijke of zelfs internationale uitstraling of betekenis. Poppe was zelf 'met stomheid geslagen' bij de uitreiking. 'Ik zie deze onderscheiding als erkenning voor al het werk dat we hebben verricht', zei hij, verwijzend naar zijn naaste medewerkers.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer