LTO: 'Kabinet wil voor dubbeltje op de eerste rang'

De Tweede Kamer debatteert volgende week dinsdag en woensdag over de begroting voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. LTO Nederland roept op om te investeren in de juiste omstandigheden voor voldoende, veilig en goed voedsel en een gezonde omgeving.

LTO%3A+%27Kabinet+wil+voor+dubbeltje+op+de+eerste+rang%27
© Vidiphoto

'We vragen de overheid om investerend de crisis uit te komen en boeren en tuinders ruimte voor hun ondernemerschap te bieden. Wij zijn in Nederland allemaal gebaat bij een sterke en innovatieve primaire sector', zegt Wim Bens, waarnemend voorzitter LTO Nederland.


ZLTO-voorzitter en en waarnemend voorzitter LTO Nederland Wim Bens.
ZLTO-voorzitter en en waarnemend voorzitter LTO Nederland Wim Bens. © ZLTO

'Bij de begrotingsbehandeling vliegen de miljoenen je om de oren. Net als de vooroordelen over 'boerensubsidies'. De realiteit is: met de landbouwbegroting zitten we voor een dubbeltje op de eerste rang. Mooie woorden worden pas geloofwaardig met een degelijke financiële onderbouwing', aldus Bens.

In Nederland besteden we slechts 8 procent van ons besteedbaar inkomen aan voedsel. Veertig jaar geleden was dat nog het dubbele

Boeren en tuinders hebben volgens LTO Nederland vooral behoefte aan goed beleid: geen knellende en onnodige regelgeving, maar een stimulerend toekomstperspectief. Daar hoort eerlijkheid en nuance vanuit de politiek bij. 'De productie van voedsel is te belangrijk om met oneliners en stemmingmakerij af te serveren.'

Inbreng LTO

LTO Nederland heeft dat voor het volgende kabinet verwoord in het Verkiezingsmanifest 2021. Voor de laatste LNV-begroting van dit kabinet, die volgende week wordt behandeld, is ook een inbreng geleverd. Er wordt onder meer aandacht besteed aan oplossingen voor stikstof- en verduurzamingsbeleid, bodembeheer, fiscaal beleid en multifunctionele landbouw.

Belangrijk punt van aandacht is de transitie op het gebied van gewasbescherming. 'De opgave waar we voor staan is gigantisch en vergt het uiterste van de sector op gebied van ondernemerschap en innovatie.'

Met Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming hebben verschillende partijen zich gecommitteerd aan de transitie, waarbij de teler centraal staat en verantwoordelijkheid breed wordt gedragen. De financiële toezegging van de overheid van 12 miljoen euro voor een periode van slechts drie jaar (2020-2022) verhoudt zich hier in de verte niet toe, stelt LTO.

Versterking geloofwaardigheid

De belangenorganisatie pleit ervoor dat de overheid ook voor de periode na 2022 financiële middelen reserveert, als blijk van langjarig commitment en ter versterking van de geloofwaardigheid van het programma.

Met 1,8 miljard euro heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de kleinste begroting van de Rijksoverheid, ongeveer 2 procent van de begrotingen van zowel gezondheidszorg en het sociale vangnet. Als je de Europese agrarische uitgaven in Nederland meetelt, blijf je nog steeds op zo'n 2,6 miljard euro steken. Dat in vergelijking met respectievelijk 86,7 miljard euro en 97,8 miljard euro voor de uitgaven aan zorg en sociale zekerheid.

Consument profiteert

Van die miljoenen op de landbouwbegroting profiteert uiteindelijk vooral de consument. De maatschappelijke investeringen die via de overheid in voedselproductie en omgeving worden gedaan, leiden ertoe dat we in Nederland slechts 8 procent van ons besteedbaar inkomen aan voedsel uitgeven. Veertig jaar geleden was dat nog het dubbele en in 1960 was het nog 30 procent. Het inkomen van boeren en tuinders staat daarentegen al decennia onder druk.

In de twee grootste sectoren, de melkveehouderij en de akkerbouw, was het gemiddelde inkomen het afgelopen jaar respectievelijk 31.000 euro en 37.000 euro. Het gemiddelde inkomen was 57.000 euro met een langlopende schuld van 800.000 euro. Naast voedsel wordt daar ook een groene en gezonde omgeving van onderhouden. Van koeien in de wei tot beheer van een mooi en levendig platteland, aldus LTO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer