Oergraan smaakmaker biologisch bier

Sterk Rogge Bier; zo heet het eerste biertje afkomstig uit het nieuwe brouwhuis van Gulpener in Gulpen. Het is ook de eerste collab, een rechtstreekse samenwerking van de bierbrouwerij met een lokale boer.

Oergraan+smaakmaker+biologisch+bier
© Twan Wiermans

Het gerstenat Sterk Rogge Bier werd gebrouwen met een lokaal oergraan, in dit geval de rogge van bioboer Felix Huntjens uit Schin op Geul. Een nieuw biertje betekent automatisch een nieuwe smaak. 'Sterk Rogge Bier is een fruitig, pikant en amberkleurig bier met veel mout', zegt Huntjens enthousiast. 'Het heeft veel weg van tripel bier.'

Het nieuwe bier dat de Gulpener Bierbrouwerij onlangs introduceerde, werd gebrouwen met 40 procent ongemoute rogge. 'Net dat maakt het Sterk Rogge Boer zo bijzonder', weet de biologische ondernemer. 'Voor mijn gevoel is het nieuwe bier nu al een blijvertje.'


Naam

Overigens is de naam van het nieuwe bier door Gulpener bedacht. 'Ik ben in feite alleen de leverancier van het graan', legt Huntjens uit. 'Maar omdat het een collab was, heb ik mogen meedenken over de smaak en de kleur van het bier.'

Oergranen hebben een natuurlijke afweer tegen lokale ziektes

Felix Huntjens, bioboer in Schin op Geul

Ruim zeven jaar geleden begon de biologische ondernemer met het verbouwen van brouwgerst voor de Gulpense bierbrouwer, die afgelopen zomer het meest duurzame brouwhuis van Europa in gebruik nam. Samen met nog een aantal andere biologische en twintig gangbare collega's in Limburg is hij verenigd in de coöperatieve vereniging Triligran. Ruim vijftien jaar geleden is Triligan opgericht door boeren die naast rogge, spelt en tarwe voornamelijk brouwgerst telen.


Binnen 40 kilometer

De bedrijfsfilosofie van Gulpener is dat de grondstoffen voor hun bieren binnen een straal van 40 kilometer worden geproduceerd. Dat is volgens Huntjens ook het mooie aan het concept van de relatief kleine bierbrouwer.

De rogge die in het bier wordt verwerkt, is winterrogge. 'Rogge wordt bijna niet meer geteeld vanwege te lage opbrengsten in vergelijking met tarwe. Maar door niet of nauwelijks te bemesten, is de rogge ook minder gevoelig voor schimmelziekten. Dat gegeven past goed in onze biologische bedrijfsvoering. Zaaien, laten groeien en oogsten, dat is het. Veel meer komt er niet bij kijken.'


Vruchtwisseling

Een andere manier om onkruiddruk te verminderen, is door vruchtwisseling toe te passen. 'Na vier jaar grasklaver telen wordt er twee jaar één graan geteeld. Behalve de brouwgerst en de rogge voor de Gulpener Bierbrouwerij verbouw ik ook nog rogge en triticale als krachtvoer voor de koeien', zegt de biologische ondernemer.

'Omdat koeien geen hele korrels kunnen eten, heb ik een pletter aangeschaft die de korrels plet. Op die manier worden voedingsstoffen optimaal benut. Het is mijn streven om de kringloop rond te krijgen', zegt Huntjens, die wel nog wat eiwitrijk krachtvoer aankoopt om nog iets te kunnen sturen in de voeding van de koeien.


Zuiver Zuivel

De bioboer heeft eerder meegewerkt aan een stukje pr van producten waarvoor hij de grondstof levert. Zo werd hij dertien jaar geleden door zuivelcoöperatie Campina benaderd om als biologische ondernemer mee te werken aan de promotie van het merk Zuiver Zuivel.

'Toen stond ik samen met mijn zoontje van twee op de verpakking van een pak melk. En sinds kort prijk ik met mijn hoofd op het etiket van een biologisch biertje.'


Sterk Rogge Bier is een fruitig, pikant en amberkleurig bier met veel mout.
Sterk Rogge Bier is een fruitig, pikant en amberkleurig bier met veel mout. © Twan Wiermans

Gulpener bottelt Sterk Rogge Bier in trays met twaalf flesjes. 'Het bier was eerst in de horeca verkrijgbaar, maar door coronamaatregelen stokt de afzet daar nu. Je vindt het in ieder geval in de schappen bij supermarkten door heel Nederland. Ik kreeg zelfs al reacties van bekenden die het bier in een levensmiddelenwinkel in Friesland hadden zien staan. Dat is uiteraard leuk om te horen', zegt Huntjens.


Melk

De ondernemer zou graag zien dat in tegenstelling tot het Sterk Rogge Bier, dat bij de supermarkt om de hoek verkrijgbaar is, ook zijn melk lokaal wordt verkocht. Dat is nu nog niet het geval.

'De opbrengst gaat naar FrieslandCampina die het vanuit Rotterdam distribueert, onder meer naar China. Ergens is dat een beetje krom, omdat ik mijn product het liefst hier in de omgeving zou willen verkopen', legt Huntjens uit.


Passie

'Aan de andere kant zou ik wel een behoorlijk bedrag moeten investeren. Bovendien komt er veel extra werk bij kijken. Om daarbovenop ook nog een product in de markt te zetten, is wat veel van het goede. Ik heb het idee van een kleine zuivelonderneming ook al met andere boeren besproken, maar het is vooralsnog te complex. Het is altijd al mijn passie geweest om consumenten iets aan te reiken wat uit deze omgeving komt. Wie weet, komt het er nog ooit eens van.'


Gulpener brouwer met Milieukeurlogo

De 25 regionale brouwgerstboeren die aan Gulpener Bierbrouwerij leveren, zijn verenigd in de coöperatieve vereniging Triligran. De grondstoffen zijn Milieukeurgecertificeerd. Dit is een Nederlands keurmerk voor producten en diensten die het milieu minder belasten. Gulpener is de eerste en enige bierbrouwer in Nederland die het Milieukeurlogo mag gebruiken. Vier van de boeren telen biologische gerst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer