ChristenUnie pleit voor 'boerengrondbank'

De ChristenUnie wil dat er een 'boerengrondbank' komt. Vanuit dit fonds, in eerste instantie gevuld met 40 miljoen euro, moeten gronden die in bezit zijn van de provincie tegen economisch gunstige voorwaarden aan boeren in gebruik worden gegeven.

ChristenUnie+pleit+voor+%27boerengrondbank%27
© John Blankvoort

De Overijsselse ChristenUnie wil boeren steunen om de omslag te maken naar kringlooplandbouw. Daarom heeft de partij op 11 november tijdens de begrotingsbehandeling een manifest aangeboden aan gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) waarin de plannen van de partij zijn samengevat.

Eerder dit jaar diende de partij al een motie in waarin werd gevraagd om te onderzoeken hoe de provincie boeren kan helpen extensiever te gaan boeren. Deze werd met een ruime meerderheid aangenomen door Provinciale Staten. Het manifest is een vervolg hierop. 'Er wordt van de landbouwsector veel gevraagd. De biodiversiteit moet groter, droogte moet worden tegengegaan, de stikstofuitstoot moet naar beneden en er moet worden toegewerkt naar kringlooplandbouw', aldus de ChristenUnie.


Meer grondgebonden werken

'Dat vraagt een manier van werken die meer grondgebonden is. Tegelijk zijn er veel andere ruimtevragers die ook grond nodig hebben. Er is vraag naar zonnevelden, windmolens moeten een plek hebben, woonwijken worden uitgebreid en wegen worden verbreed. Dat staat op gespannen voet met de noodzaak om de landbouw te extensiveren.'

De ChristenUnie vindt dat de provincie hierin meer regie moet nemen. Fractievoorzitter Renate van der Velde: 'Als we toe willen naar een duurzame agrarische sector, zal de provincie daarin ook mee moeten helpen. Dat kan onder andere door ervoor te zorgen dat er ook daadwerkelijk goede gronden beschikbaar blijven voor boeren.'


Fonds van 40 miljoen euro

De provincie is door de ChristenUnie opgeroepen om een boerengrondbank in te richten waarmee gronden die in bezit zijn van de provincie tegen economisch gunstige voorwaarden aan boeren in gebruik worden gegeven. Dit fonds moet in eerste instantie worden gevuld met 40 miljoen euro. Het fonds stelt gronden langjarig ter beschikking aan boeren, zodat een boer de tijd heeft om te investeren in de kwaliteit van de gronden.

'Tijd en duidelijkheid zijn nodig om überhaupt een transitie te kunnen maken', aldus Van der Velde. 'En geld is voor veel boeren een probleem vanwege de hoge lasten die boerenbedrijven nu al hebben.'

De kracht en het effect van het fonds moeten in 2023 worden geëvalueerd door de provincie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer