Profiel: Sjaak van der Tak, doorgewinterde bestuurder met verbindend vermogen

Na jaren tussen de kassen te hebben gewoond en gewerkt, gaat bestuurder en politicus Sjaak van der Tak nu de hele land- en tuinbouw vertegenwoordigen. Per 1 januari 2021 wordt hij de vijfde voorzitter van LTO Nederland sinds de oprichting 25 jaar geleden.

De komende weken zal Van der Tak benutten om zich ook de dossiers van andere sectoren tot in detail eigen te maken. Daarnaast wil hij aan de slag met een gezamenlijk plan. Hij wil meer samenwerking tussen boeren en tuinders. Een gezamenlijk toekomstplan moet wat hem betreft de sector richting gaan geven. Hij wil met een gemeenschappelijke agrostrategie toekomstige crises als de stikstofimpasse zien te voorkomen. Vanuit dat strategische plan wil hij de lobby gaan voeren.

Uit eerdere interviews en zijn reeks columns in vakblad Nieuwe Oogst blijkt dat Van der Tak oog heeft voor de diversiteit in zijn achterban. Hij legt graag de nadruk op de exportkracht van de agrarische sector en vindt dat er vaak te veel aandacht uitgaat naar enkel afzetinitiatieven gericht op de lokale markt.

Van der Tak is een bestuurder die aan woorden geen gebrek heeft, zijn mening niet onder stoelen of banken steekt en graag de ruimte neemt. Het versterken van de samenwerking met ketenpartijen ziet hij als een must.

Een gemeenschappelijk sectorplan moet de leidraad worden in de lobby in Den Haag en Brussel


Eén geluid

Het is zijn streven om de sector zoveel mogelijk met één mond te laten spreken, één geluid te laten horen en de gemeenschappelijkheden te zoeken en te benadrukken. Een gemeenschappelijk sectorplan moet een visie geven op hoe de boeren en tuinders vinden dat de land- en tuinbouw er in 2030 uit moet zien. Deze strategie moet wat Van der Tak betreft ook de leidraad worden in de lobby in Den Haag en Brussel.


Een proactieve en doortastende houding is kenmerkend voor Van der Tak. Verder staat hij bekend als vriendelijk, maar hij is ook een harde en ervaren onderhandelaar die altijd bereid is op zoek te gaan naar het gemeenschappelijke belang.


Ondernemerschap en verdienvermogen

Als voorzitter van de glastuinders die zijn verenigd in de aan LTO gelieerde sectororganisatie Glastuinbouw Nederland stelde hij het ondernemerschap en verdienmodel centraal. Vanuit die rol die hij sinds 2017 bekleedt, heeft Van der Tak de LTO-organisatie van binnenuit leren kennen.

Als voorman van de glastuinders was hij belangenbehartiger, maar ook ambassadeur van de sector in binnen- en buitenland. In de recentste Agrifoodmonitor bleek de glastuinbouw een van de hoogste waarderingen te krijgen van alle deelsectoren in de land- en tuinbouw. In de lobby voor het nieuwe gewasbeschermingsbeleid dat landbouwminister Carola Schouten onlangs aankondigde, speelde hij een leidende rol.


Sinds 1981 een 'rechtse' CDA'er

Dominee wilde hij worden als kind. Van der Tak werd geboren op 6 juli 1956 in Pernis, onder de rook van Rotterdam. Met zijn gereformeerde opa sprak hij veel over het geloof en later ook over de politiek. Zijn vader werkte als havenarbeider in de Rotterdamse haven. Op zondag zat het gezin twee keer anderhalf uur in de kerk.

In een interview in het Reformatorisch Dagblad vertelde Van der Tak als 12-jarige al maatschappijkritisch te zijn. Hij liep in Rotterdam-Zuid onder schooltijd voorop in een demonstratie tegen de rol van Amerika in de Vietnamoorlog. Zijn vader vond die recalcitrante houding maar niets en benadrukte dat vreedzaam verzet soms beter is.Van der Tak staat bekend als gelovig (hervormd), een workaholic en een mensenmens die veel tijd besteedt aan leden en zijn netwerk. Hij is gek op lezen, maatschappelijke vraagstukken en sport. En hij is een familiemens dat het belangrijk vindt ruimte te nemen, in plaats van af te wachten tot je deze krijgt. Zijn recalcitrante basishouding heeft hij nooit van zich afgeschud.

Mensen kennen hem ook als een 'rechtse' en conservatieve CDA'er. Sinds 1981 is Van der Tak lid. Toen startte hij zijn politieke loopbaan binnen de afdeling in Rotterdam-Pernis. Hij werkte als ambtenaar bij de Zuid-Hollandse gemeenten Nieuw-Beijerland, Piershil en Cromstrijen.


Wethouderschap

In 1990 werd Van der Tak gekozen in de Rotterdamse gemeenteraad. Zes jaar later werd hij wethouder met de portefeuilles Verkeer en Vervoer, Financiën en Deelgemeenten. In 1998 tot 2002 was hij wethouder van Sociale zaken en Deelgemeenten en later van Integratie en Onderwijs. Hij speelde een belangrijke rol in de formatie van een nieuwe coalitie met Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn met wie hij goed door één deur kon. Het resultaat was voor het eerst in vijftig jaar een college zonder PvdA.

In 2010 stelde Van der Tak zich verkiesbaar voor de functie van partijvoorzitter van het CDA, maar hij verloor van Ruth Peetoom.

Van der Tak is gescheiden en heeft drie zoons, drie dochters, twee stiefkinderen en acht kleinkinderen. Hij woont samen met zijn vriendin in het Westland waar hij dertien jaar lang burgemeester was. In 2004 startte hij bij de nieuwe gemeente die onder zijn leiding verder is gevormd. Hij had als voorzitter van Greenport Holland een toonaangevende rol in de ontwikkeling van de Greenport-strategie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer