Tijd rijp voor andere varkensnotering

Binnen de Nederlandse varkenshouderij lijkt de tijd rijp om anders om te gaan met de varkensnotering. Steeds meer varkenshouders maken prijsafspraken voor de langere termijn en kiezen voor continuïteit en structuur.

Tijd+rijp+voor+andere+varkensnotering
© Twan Wiermans

Topman Frans Stortelder van Vion Pork noemde de varkensnotering tijdens een bijeenkomst van Topigs Norsvin deze week in Nijmegen 'eerder een bedreiging dan zegen'.

Er is geen sector die de prijs die op het boerenerf wordt betaald, wekelijks aan de grote klok hangt en daarmee de toon zet voor de prijzen die verderop in de keten worden betaald. 'We moeten kijken naar nieuwe modellen zodat we inkopers niet continu achter onze kaarten laten kijken', benadrukte Stortelder.

Speculeren eruit

In de varkenshouderij vindt Stortelders standpunt bijval. Jan Vernooij, voorzitter van de sectorcommissie Varkens van branchevereniging Vee & Logistiek spreekt over een 'sterk punt. Het speculeren moet eruit', beaamt hij. Ook varkenshandelaar Jan Schuttert kan zich goed vinden in de woorden van Stortelder. 'Het is een andere zienswijze, die de moeite waard is om over na te denken.'

Vernooij stelt vast dat steeds meer varkenshouders bereid zijn langlopende prijsafspraken aan te gaan. Iets dat volgens hem vijf jaar geleden nog ondenkbaar was. Zekerheid in planning en afzet winnen het van een mogelijke plus op de prijs. 'Je merkt dat Vion's Good Farming Balance met zijn aflever- en prijsmodules positief wordt opgepakt door varkenshouders, maar ook door andere slachterijen.'

Een kwestie van actie en reactie, noemt Vernooij dat. Hij sluit daarom niet uit dat de inrichting van de varkensnotering binnenkort op de agenda van de commissie komt. Helemaal geen notering noemen Vernooij en Schuttert niet wenselijk. 'Er zal altijd iets van een referentie moeten blijven.'

Last voor keten

Ook Robert Hoste, econoom varkensproductie van Wageningen Economic Research noemt de notering een last voor de hele keten. Hij is een voorstander van een systeem zoals bijvoorbeeld de Denen dat hanteren, waarbij prijzen een aantal weken gelijk blijven en mutaties geleidelijk worden doorgevoerd. 'Onder de streep kost dat acteren op de notering enorm veel geld.'

Angst dat bij de andere prijssystematiek individuele varkenshouders worden overgeleverd aan de macht van slachterijen, noemt Hoste ongegrond. 'Die kunnen het zich niet veroorloven veel te stoeien met prijzen. Die worden Europees en wereldwijd bepaald door wat, waar tegen welke prijs wordt afgezet.' Hoste is ervan overtuigd dat samenwerking in de keten uiteindelijk het meest oplevert, ook voor varkenshouders.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer