Akkerbouwer ziet weer beweging in waterstof

Akkerbouwer Tonnie van Peperstraten in het Zuid-Hollandse Oude Tonge is blij dat vorige week het waterstofconvenant is getekend, tijdens het Energy Island-symposium op Goeree-Overflakkee. 'Er zit eindelijk weer beweging in het waterstofproject.'

Akkerbouwer+ziet+weer+beweging+in+waterstof
© Koen van Wijk

Van Peperstraten had al de nodige toezeggingen op zak. Hij is met partners bezig met onder meer een tankstation voor waterstof. Connexxionbussen kunnen straks waterstof tanken op Goeree-Overflakkee. 'Waterstof biedt kansen voor de landbouwsector', weet Van Peperstraten zeker.

De akkerbouwer gaat een nieuwe bewaarschuur bouwen, waaronder water wordt opgevangen van het dak, erf en van de bewaring van graan, aardappelen en uien. Met dat water wordt met behulp van elektrolyse straks waterstof gemaakt, is het plan. Dat wordt verkocht via het tankstation van Van Peperstraten.

Schoon water

Hoewel al circa twee miljoen euro aan subsidie is toegezegd, heeft de akkerbouwer nog zes miljoen nodig om de schuur te zetten. Behalve waterstof, levert het reservoir onder de schuur ook schoon water voor de gewassen.
'We reinigen al het water en gebruiken het voor de gewassen. Dat scheelt ook weer tien procent gewasbeschermingsmiddelen, want die worden minder afgebroken bij gebruik van schoon water.'
Het overblijvende vuile water is bruikbaar om bijvoorbeeld toiletten door te spoelen.

Voor Greenpoint, zoals het project van Van Peperstraten heet, is belangstelling van overheden en multinationals als Heineken en Shell. De akkerbouwer hoopt dat LTO Noord ook betrokken wil zijn bij de energieplannen op het eiland. De gedachte achter Energy Island is dat Goeree-Overflakkee in 2020 energieneutraal is, onder meer met hulp van de landbouw.

Zwaardere rol

Voorzitter Frank van Oorschot van LTO Noord Goeree-Overflakkee was namens het waterschap op het symposium. Wat hem betreft mag de belangenbehartiger namens de sector wel een zwaardere rol spelen. 'De rol van de land- en tuinbouw is belangrijk bij het behalen van de klimaatdoelen. Dat bleek ook tijdens het symposium. Bij het tekenen van het waterstofconvenant zijn overigens wel leden betrokken, zoals Van Peperstraten en enkele andere akkerbouwers.'

Van Oorschot kijkt terug op een 'prima congres'. Aan het einde tekenden achtentwintig partijen het convenant. Besloten is dat het eiland een proeftuin wordt voor groene waterstof en voor andere duurzame energie.

De komende maanden zet RAI-voorzitter en oud-staatssecretaris Steven van Eijck het project op poten, samen met Pedro Peters. Hij is voorzitter van de branchevereniging voor het openbaar vervoer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer