Voorzichtig herstel van vertrouwen boeren en tuinders

Het vertrouwen van boeren en tuinders in hun eigen onderneming is in het derde kwartaal van 2020 voorzichtig hersteld. Hiermee wordt de positieve lijn uit het tweede kwartaal voortgezet na een dieptepunt in het eerste kwartaal.

Voorzichtig+herstel+van+vertrouwen+boeren+en+tuinders
© Persbureau Noordoost

Het vertrouwen van boeren en tuinders in hun onderneming zakte in het eerste kwartaal voor het eerst sinds de start van deze metingen in 2013 onder het nulpunt. Het daalde toen met 13,6 punten naar -4. Drie maanden later zat het niveau weer op +4 punten.

In de vrijdag verschenen Agro Vertrouwensindex over het derde kwartaal staat de vertrouwensindex op +7 punten. Dit voorzichtig herstel geldt voor vrijwel alle sectoren. Alleen bij pluimveehouders nam het af, bij melkveehouders trad stabilisatie op.Het vertrouwen bij boeren en tuinders wordt momenteel beïnvloed door de coronacrisis, maar ook factoren als weersomstandigheden, handelsbelemmeringen, ziekten en plagen, beleid en de eigen bedrijfssituatie spelen een rol. De meest recente enquête is in de periode 2 oktober tot en met 25 oktober gehouden. Omdat in deze periode de coronamaatregelen elkaar snel opvolgden, is het de vraag of de invloed van deze maatregelen volledig in de index naar voren komt.


Ver onder gemiddeld

In het derde kwartaal lag het vertrouwen van ondernemers in de agrarische sector, ondanks de verdere voorzichtige stijging naar 7 punten, nog altijd ver onder het langlopende gemiddelde. De stemmingsindex bleef onveranderd ten opzichte van het tweede kwartaal. Land- en tuinbouwbedrijven hebben een minder negatieve verwachting voor de komende twee à drie jaar.


Terugkijkend op de afgelopen twaalf maanden zijn ondernemers ook nog steeds negatief. Deze index steeg weliswaar 2 punten, maar blijft met -20 punten sterk negatief. Vooral een minder negatieve index van de opbrengstprijs zorgde voor deze kleine verbetering.


Betere opbrengstprijzen

Vooral melkveehouders, glastuinders en akkerbouwers gaven aan betere opbrengstprijzen te hebben gehad. Varkenshouders kende juist een sterke daling van de opbrengstprijzen ten opzichte het tweede kwartaal.

De Agro Vertrouwensindex is een initiatief van LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants en het ministerie van LNV in samenwerking met Wageningen Economic Research. De enquête wordt sinds 2013 vier maal per jaar gehouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer