Bedrijfsklimaat landbouwmachines na ruim jaar weer positief

De algemene bedrijfsklimaatindex voor landbouwmachines in Europa is licht verbeterd. Dat blijkt uit recente cijfers van de Europese organisatie van landbouwmachinefabrikanten CEMA.

Bedrijfsklimaat+landbouwmachines+na+ruim+jaar+weer+positief
© Krone

De bedrijfsklimaatindex van de CEMA is herhaaldelijk verbeterd en is nu voor het eerst sinds medio 2019 weer positief. In oktober 2020 staat de index op +8 punten. Op het dieptepunt stond de index op ruim -60, dit op een schaal van -100 tot +100.

Voor bijna alle segmenten zijn de ondernemingsklimaatindexen verbeterd. Een negatieve uitzondering is het segment van gazon-, tuin- en gemeentelijke apparatuur. Een ander negatief punt zijn de machines voor de veehouderij, die na drie positieve punten in de maand oktober weer negatief is.


Geen stijging orders

Globaal genomen zijn de omzet en binnenkomende bestellingen van binnen en buiten de Europese Unie in de afgelopen weken aanzienlijk gestegen. In tegenstelling tot de omzet verwachten de machinefabrikanten geen verdere stijgingen van het aantal orders.


Daarnaast merkt de CEMA op dat het ondernemingsklimaat niet op alle productielocaties in Europa is verbeterd. In een vergelijking met de belangrijkste productielocaties is een duidelijke meerderheid met positieve beoordelingen alleen in Duitsland te vinden. Alleen Zuidoost-Europa, Verenigd Koninkrijk en Nederland worden geconfronteerd met negatieve marktvooruitzichten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer