Europees+Parlement+verlengt+termijn+fase+V%2Demissienorm
Nieuws
© Hendrik Begeman

Europees Parlement verlengt termijn fase V-emissienorm

De Europese landbouwmachinefabrikanten zijn blij met de stemming van het Europees Parlement over de overgangsbepalingen van de fase V-emissienorm. Dit in verband met het coronavirus.

Het Europees Parlement heeft vrijdag een tekst aangenomen die de overgangstermijnen van fase V met twaalf maanden verlengt voor bepaalde categorieën motoren die in niet voor de weg bestemde mobiele machines (NRMM) en trekkers moeten worden gemonteerd. De stemming maakt de weg vrij voor de definitieve goedkeuring van de gewijzigde versie van de EU-verordening.

De Europese brancheorganisaties die de NRMM-sector vertegenwoordigen, verwelkomden de steun van het Europees Parlement van harte. CEMA-secretaris-generaal Jérôme Bandry: 'De stemming van het Europees Parlement was van vitaal belang om verdere economische schade als gevolg van de Covid-19-pandemie aan onze industrie te voorkomen en duizenden banen die ervan afhankelijk zijn, te beschermen.'


Rechtszekerheid

De gewijzigde wetgeving biedt een belangrijke maatregel om enkele van de belangrijkste verstoringen in de sector als gevolg van de Covid-19-pandemie te verzachten en biedt langverwachte rechtszekerheid op de meest urgente termijnen van 2020.

Bandry: 'Neutraal vanuit milieuoogpunt zal deze maatregel de strengheid van de Europese wetgeving niet verzachten. In plaats daarvan zal het onze industrie de nodige tijd geven om al verworven overgangsmotoren in machines te installeren en op de markt te brengen.'


Effect van Covid-19

De NRMM-sector is verheugd over de toepassing met terugwerkende kracht van deze wetswijziging die fabrikanten de nodige rechtszekerheid biedt. Ten slotte roept de sector de Europese Commissie op om het effect van Covid-19 op de industrie te blijven volgen en deze impact tijdig te beoordelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer