Drenthe presenteert acht boerenambassadeurs

Acht Drentse melkveehouders treden vanaf donderdag op als aanspreekpunt voor collega-boeren voor de verduurzaming van hun bedrijf.

De acht boerenambassadeurs voor project Duurzame Melkveehouderij Drenthe moeten de zoektocht van hun Drentse collega's naar meer duurzaamheid behapbaar maken en realistisch houden.

Als gebiedscontactpersonen zijn ze zelf deelnemer aan het project en werken aan kringlooplandbouw als de toekomst voor de Nederlandse melkveehouderij. 'Ze vormen een laagdrempelige vraagbaak en inspirerende gesprekspartners voor de deelnemers aan Duurzame Melkveehouderij Drenthe', stelt provincie Drenthe.


Kennisuitwisseling

De contactpersonen krijgen als taak het onderlinge contact en de kennisuitwisseling tussen deelnemende melkveehouders te stimuleren. Ook onderzoeken ze welke vragen er bij deelnemers leven en welke behoefte er is aan kennis. Zo nodig brengen zij veehouders in contact met adviseurs, studiegroepen, bijeenkomsten, gebiedspartijen en projectpartners.

Een kwart van de Drentse melkveehouders, zo'n 230 bedrijven, werkt inmiddels via project Duurzame Melkveehouderij Drenthe aan verduurzaming. Zij krijgen vergoedingen voor kennisvergaring en advies en worden financieel beloond bij het halen van gestelde verduurzamingsdoelen.


Belonen

Provincie Drenthe is drie jaar geleden gestart met het stimuleringsproject voor verduurzaming, als alternatief voor het voorschrijven van gedragsregels. 'Zo willen we deelnemers belonen voor de stappen die worden gezet naar verduurzaming', geeft gedeputeerde Henk Jumelet aan. 'We hebben in dit project een voortrekkersrol en zijn continu bezig om de melkveehouder nog beter te ondersteunen, te stimuleren en de kennisdeling onderling te verhogen.'

Volgens Jumelet zijn de acht contactpersonen echte praktijkmensen met een goed overzicht op wat er allemaal in de melkveesector speelt. 'Zij kunnen mensen met elkaar koppelen, gedachten helpen stroomlijnen en fungeren als goede sparringpartners voor deelnemende boeren. Zo maken de contactpersonen de deelnemers slagvaardiger.'


Handschoen opnemen

Reind Katerberg uit Diphoorn is een van de acht gebiedscontactpersonen. 'Provincie Drenthe vertelt de boeren niet hoe zij hun bedrijf moeten runnen om aan normen te voldoen. Zij daagt ons uit om met eigen vakmanschap te verduurzamen op een manier die bij het bedrijf past.'

Hij roept zijn collega's op om de handschoen op te nemen het vakmanschap en de regie bij de boer te laten. De andere contactpersonen komen uit Anderen, Beilen, Emmer-Compascuum, Koekange, Ruinerwold, Veenhuizen en Wapse.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer